[20/12/2022]
Νέες εκδόσεις:
- Αζέλης, Αγαθοκλής (2022). Στις μυλόπετρες του χρόνου. Αθήνα: Μεταίχμιο. Βιβλιοπαρουσίαση 20.12.2022 στο youtube.
- Αθανασιάδης, Χάρης (2022). Η μνήμη και η πόλις. 40+1 δημόσιες ιστορίες. Αθήνα: Ασίνη.
- Βayly, C.A. (2022). Η αναδιαμόρφωση του νεωτερικού κόσμου 1900-2015. Παγκόσμιες διασυνδέσεις και συγκρίσεις, μτφρ. Γεμελιάρης Η. Χρήστος. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Beaton, Roderick (2022). Οι Έλληνες. Μια παγκόσμια Ιστορία, μτφρ. Αστερίου Μενέλαος. Αθήνα: Πατάκης.
- Βερέμης, Θάνος, Μ. (2022). Μικρή Ιστορία της μικρασιατικής καταστροφής. Αθήνα: Πατάκης.
- Γουλής, Δημήτρης (2022). Από το Ρεζίρ Βαρδάρ στην Ξηροκρήνη. Πρόσφυγες και Εβραίοι σε μια εργατική γειτονιά της Θεσσαλονίκης (1926-1940). Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
- Κολώνας, Βασίλης (2022). Η Θεσσαλονίκη εκτός των τειχών. Εικονογραφία της συνοικίας των Εξοχών (1885-1912). Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
- Κωστόπουλος, Τάσος(2022). Εθνικά κόμματα και πρώιμος μακεδονισμός. Η πολιτική και κοινωνική διάσταση της εθνικής διαπάλης στην ύστερη Οθωμανική Μακεδονία. Αθήνα: Βιβλιόραμα (δίτομο).
- Λεκαδίτης, Αριέλ (2022). Το βουνό των Ναζί. Από το Μπρανάου Αμ Ινν στο Μπερχτεσγκάντεν. Αθήνα: Αρμός.
- Παπαϊωάννου, Σπ. - Βλησίδη, Κ. (2022). Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας. Α΄ ΜΕΡΟΣ: Tο πορνείο των Βούρλων Δραπετσώνας μέσα από γραπτές πηγές, B΄ ΜΕΡΟΣ: Ιχνηλάτηση του τόπου και του χρόνου των «Βούρλων» της Δραπετσώνας. Αθήνα: Ινστιτούτου Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.).
- Παπασαραντόπουλος, Πέτρος (2022). Νεωτερικότητα και Ακροδεξιά στα μετακομμουνιστικά Βαλκάνια. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Παυλίδου, Έφη (2022). Εκπαίδευση και Εθνογλωσσική Ενσωμάτων των Ξενόφωνων Πληθυσμών στην Ελλάδα την Περίοδο 1912-1940. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο
- Σελιώτη, Βασιλική (2022). Λογοτεχνία και Τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Στεφανίδης, Ιωάννης (2022). Ανεπιθύμητοι και Αναλώσιμοι. Οι αντάρτες του συνταγματάρχη Ψαρρού και ο κατοχικός Εμφύλιος, 1943-44. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Φυτιλή, Μάγδα - Αυγερίδης, Μάνος - Κούκη, Ελένη (2022). Η δεύτερη ζωή της εθνικής αντίστασης. Πρακτικές αναγνώρισης και αποκλεισμού 1944-2006. Αθήνα: Θεμέλιο.
- Χαμηλάκης, Γιάννης - Γκρήνμπεργκ, Ράφαελ (2022). Αρχαιολογία, έθνος και φυλή. Αναμέτρηση με το παρελθόν, αποαποικιοποίηση του μέλλοντος στην Ελλάδα και το Ισραήλ, μτφρ. Μιχάλης Λαλιώτης. Αθήνα: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
- Περιοδικό Σύγχρονα Θέματα, τεύχος 157. Περιεχόμενα
- Gardner, Philip (2022). Ερμηνευτική, Ιστορία και Μνήμη, πρόλογος - μετάφραση - επιστημονική επιμέλεια και επίμετρο: Βασίλης Φούκας.. Θεσσαλονίκη: Κυριακίδη
Εκθέσεις, συνέδρια:
- Τρίπτυχο εκθέσεων για την επέτειο μνήμης των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή οργανώνει η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο: «Ιστορίες επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», «Το 1922 στον Τύπο», «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση». Ανακοίνωση11.2022
- Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Π.Μ.Σ. «Επιστήμες της Αγωγής: Ζητήματα Ιστορίας, Ιστορικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής», το Εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛ.Ε.Ι.Ε.), η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Φλώρινας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης διοργανώνουν Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Ο προσφυγικός κόσμος στην Ελλάδα μετά τη συνθήκη της Λωζάνης: Ιστορία, εκπαίδευση, πολιτισμός, μνήμη». Φλώρινα, 17-18-19 Μαρτίου 2023.
Αρθρογραφία:
- Για την ιστορία της ελληνικής πολυκατοικίας. Ανάρτηση στην Καθημερινή (2.12.2022) για την έκθεση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση «Η ελληνική πολυκατοικία ως συνεκτική δύναμη»
- Συνέντευξη του Αγαθοκλή Αζέλη στον Γρηγόρη Δανιήλ (ανάρτηση 29.11.2022) για το The Book.Gr, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Στις μυλόπετρες του χρόνου» (Μεταίχμιο): Ο συγγραφέας στοχάζεται για την πορεία του στη ζωή, τις σχέσεις του με σημαντικούς άλλους, το περιρρέον κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο και τις λογοτεχνικές αναζητήσεις. Δείγμα «Εγώ-Ιστορίας».
Διεθνείς τοποθετήσεις
- “Facing the Past. Public History for a Stronger Europe (EUROPAST)”. Ένα twinning project του πανεπιστημίου του Vilnius (Λιθουανία) που συνδέει τη Δημόσια Ιστορία με την Εκπαίδευση για την Πολιτειότητα και την εμπλοκή στην κοινότητα σε φυσικούς ή ψηφιακούς χώρους. Το ερευνητικό, διαθεματικό και διεθνές project χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποσκοπεί σε μία «επιστημονική» διαχείριση των σύγχρονων «πολέμων της μνήμης» που αφορούν στην κληρονομιά των αυταρχικών καθεστώτων του 20ού αιώνα στην Ευρώπη.
- Past Times - Talking and Teaching History. Listen to EuroClio podcasts!
Εικόνα: «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση»
Από την εικαστική έκθεση στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Βουλής. https://bit.ly/3HDM8YA (12.12.2022)