Νέες εκδόσεις:
- Αθανασιάδης, Χάρης - Βόγλης, Πολυμέρης (επιμέλεια) (2023). Εθνικές επέτειοι. Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας. Αθήνα: Αλεξάνδρεια.
- Βρυζίδης, Ν. - Ανδρούδης, Π. (επιμέλεια) (2023). Μετάξι και πορφύρα. Ο κόσμος του βυζαντινού και μεταβυζαντινού υφάσματος. Αθήνα: Καπόν. Βιβλιοπαρουσίαση από την Αργυρώ Μποζώνη στο LiFO, ανάρτηση 19.9.2023.
- Ιακωβίδης, Κυριάκος (2023). Τρεις Αριστερές (ΕΔΑ, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ) και το κυπριακό ζήτημα. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Καρατζόγλου, Γιάννης (2023). Μεσεγγυούχοι και δοσίλογοι, και το τέλος της εβραϊκής επιχειρηματικότητας στην κατοχική Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Λυγερός, Σταύρος (2023). Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια ξεχασμένη κατάθεση. Αθήνα: Πατάκης.
- Παπαδόπουλος, Μιχάλης (2023). Πρόσφυγες και Εκπαίδευση. Καλαμαριά και Νέα Ιωνία Αττικής (1919-1930). Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Πλάντζος, Δημήτρης (επιμελ.) (2023). Τα μνημεία των άλλων. Ανεπιθύμητες κληρονομιές στις παρυφές της μνήμης και της λήθης.Αθήνα: Νεφέλη.
- Σιμπή, Ιακώβ - Λάμψα, Κατερίνα (2023). Σεφαραδίτες 1492-1932. Από την Ισπανία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την ελληνική Θεσσαλονίκη. Αθήνα: Καπόν.
- Τζούκας, Βασίλης (2023). Ζουν ανάμεσά μας. Αλλόκοτες θεωρίες και ανορθολογισμός στον σύγχρονο κόσμο. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
- Fink, Nadine – Furrer, Markus – Gautschi, Peter (eds.) (2023). Why History Education? Frankfurt / M.: Wochenschau Verlag.
- Schonhagen - Herbert, U. (επιμέλεια) (2023). Migration und Migrationspolitik in Europa 1945-2000. [Η ιστορία της μετανάστευσης και των μεταναστευτικών πολιτικών στην Ευρώπη από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ως σήμερα]. Στον συλλογικό τόμο συμμετέχει η Αιμιλία Σαλβάνου με κεφάλαιο για την ελληνική περίπτωση.
On line για τραυματικά και επίμαχα ιστορικά ζητήματα:
- Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς δημοσιεύει την έκθεση «Σχεδιάζοντας για όλες: η οπτική του φύλου στον χώρο της ελληνικής πόλης», την οποία υλοποίησε για λογαριασμό του συγγραφική ομάδα αποτελούμενη από τον Φοίβο Καλλίτση, την Πολίνα Πρέντου και την ομάδα Urbana (Εύα Γρηγοριάδου, Μαριτίνα Βλαχάκη, Πηνελόπη Αλεξίου, Δήμητρα Αξαρλή), με επιστημονική σύμβουλο την Ντίνα Βαΐου.
Εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα:
- Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα. Ημερίδα «Προσεγγίζοντας την εμπειρία της μετανάστευσης. Οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα. Ιστορία, Εκπαίδευση». Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023, 9.30πμ- 3μμ στο Ιωνικό Κέντρο, Πλάκα.
- «Ένα Παραμύθι για την Άλκη». Έκθεση 25 Σεπ - 04 Νοε. Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ένα ιστορικό και ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της αγαπημένης συγγραφέως, Άλκης Ζέη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.
- Ιστοριογραφικά Εργαστήρια διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος η ΕΜΝΕ. Τα εργαστήρια καλύπτουν τις εξής θεματικές προσεγγίσεις της ιστοριογραφίας: Ψηφιακή Δημόσια Ιστορία, Ιστορία και Ποπ Κουλτούρα, Γυναίκες και Πολιτική και Ιστορία και Λογοτεχνία. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν εντός του Οκτωβρίου 2023. Θα πραγματοποιηθούν απογευματινές ώρες στον χώρο της ΕΜΝΕ (Ζωσίμου 11 και Λασκάρεως, Αθήνα).
- «Άτακτα» παιδιά: Βλέμμα εφήβων 2023-2024. Το σεμινάριο 2023-2024 έχει την επιστημονική συνδρομή και συνεργασία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και την καλλιτεχνική υποστήριξη από συνεργάτες του ΙΜΚ.
- Δίκτυο για την Ιστορία της Υγείας: Μηνιαίες δια ζώσης συναντήσεις στο Ιστορικό Αρχείο ΕΚΠΑ. Έναρξη 9 Οκτωβρίου. Δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης.
- Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Εβραϊκές επιγραφές. Περιοδική έκθεση, 4 Δεκεμβρίου 2023, 19:00΄.
- Διήμερη συνάντηση νέων επιστημόνων για τη δικτατορία και τον αντιδικτατορικό αγώνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό(1967-74). 23-24 Οκτωβρίου, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ.
- Συνέδριο "Προσφυγική εγκατάσταση, μνήμη και δημόσια ιστορία", ΕΑΠ 20-22 Οκτωβρίου, Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.
- Ερευνητικό Πρόγραμμα: Ο ΞΕΝΟΣ, Ο ΑΛΛΟΣ, Ο ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ: ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. 26 Οκτωβρίου 2023, Αμφιθέατρο Βιβλιοθήκης Φιλοσοφικής Σχολής. Ώρες 9:30-15:30
Ιστότοποι-ιστοσελίδες με ενδιαφέρον για την ιστορική εκπαίδευση:
Αρθρογραφία:
Κινηματογράφος και Ιστορία:
- Η Λίνα Μυλωνάκη -δημοσιογράφος, ιστορικός κινηματογράφου, Δρ. Κινηματογραφικών Σπουδών ΑΠΘ- συνομιλεί με τον Χρήστο Δερμεντζόγλου, για τη σχέση Ιστορίας και Κινηματογράφου με αφορμή του γνωστό βιβλίο του Robert Rosenstone, «Η ιστορία στον κινηματογράφο / Ο κινηματογράφος στην ιστορία». Ανάρτηση στην parallaxi, 18.9.2023.
- European Film Factory: Μια πλατφόρμα κινηματογραφικής εκπαίδευσης.
Διεθνείς τοποθετήσεις: