ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

Η Ομάδα Ιστορίας προτείνει για τον Μάιο 2024
Μόνο σε ψηφιακή μορφήΙστορία
pic

[20/5/2024]

Νέες εκδόσεις

Εκθέσεις

Ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδηλώσεις

Ιστότοποι-ιστοσελίδες με ενδιαφέρον για την ιστορική εκπαίδευση

  • Συνέντευξη του Mark Mazower στον Α. Μαγγηριάδη, Οικονομική Επιθεώρηση, 18.04.2024 «Η Μεταπολίτευση μας αφορά σήμερα, γιατί ζούμε σε μια εποχή που η δημοκρατία δεν θεωρείται η φυσική κατάληξη της Ιστορίας».
  • Online-Compendium των ελληνογερμανικών διασταυρώσεων: ένα πολύπλευρο, ψηφιακό έργο αναφοράς, με ελεύθερη πρόσβαση, στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη της ιστορίας των πολιτισμικών και επιστημονικών διασταυρώσεων στις γερμανόφωνες και ελληνόφωνες περιοχές από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα. Μέσα από μια καινούρια οπτική η διμερής ιστορία γίνεται αντιληπτή ως ανέκαθεν διασταυρωμένη με διεθνικές διαδράσεις, ερμηνείες και μεταφράσεις.
  • 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War : an English-language virtual reference work on the First World War.
  • European School Education Platform. Professional development
  • European Citizen Science Platform. «Η επιστήμη των πολιτών είναι κάθε δραστηριότητα που εμπλέκει το κοινό στην επιστημονική έρευνα και έχει έτσι τη δυνατότητα να φέρει σε επαφή την επιστήμη, τους φορείς χάραξης πολιτικής και την κοινωνία στο σύνολό της με τρόπο που να έχει αντίκτυπο. Μέσω της επιστήμης των πολιτών, όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν σε πολλά στάδια της επιστημονικής διαδικασίας, από τον σχεδιασμό του ερευνητικού ερωτήματος, τη συλλογή δεδομένων και τη χαρτογράφηση εθελοντών, την ερμηνεία και την ανάλυση των δεδομένων, έως τη δημοσίευση και τη διάδοση των αποτελεσμάτων. Η επιστήμη των πολιτών είναι επίσης μια προσέγγιση επιστημονικής εργασίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης επιστημονικής δραστηριότητας.»
  • Council of Europe, The intergovernmental programme on history education

Αρθρογραφία

  • «Το κρυφό σχολειό είναι το λαμπρότερο πετράδι των εθνικών μας μύθων». Συνέντευξη του Σταύρου Παναγιωτίδη για το βιβλίο του, «Μύθοι, παρεξηγήσεις και άβολες αλήθειες της ελληνικής ιστορίας - Μικρές αφηγήσεις για γεγονότα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ποτέ δεν συνέβησαν» (εκδόσεις Κέδρος), στον Ανδρέα Μπελεγρή. Εφημερίδα των Συντακτών, ανάρτηση 23.3.2024.

Διεθνείς τοποθετήσεις

Επιμέλεια: Παναγιώτης Γατσωτής, Μαρία Φραγκουλάκη


Συντάκτες

Ενημερωτικό δελτίο