[8/7/2024]
«Είναι η δημοκρατία μου και δική σου δημοκρατία;».
Την Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντο «Μεταβαλλόμενες Δημοκρατίες: η ελληνική περίπτωση». Αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού project «Changing democracies», στο οποίο συμμετέχουν φορείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Λιθουανία, Πολωνία).
Η «ελληνική περίπτωση» βασίστηκε σε συνεντεύξεις του Νίκου Βατόπουλου, της Βιργινίας Δεσποτίδη και του Πέτρου Πιζάνια.
Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτήσεων αποτέλεσε και τον πυλώνα της δραματουργίας του θεατρικού κειμένου που συντέθηκε.
Και, όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στον κομβικό ρόλο της «Νέας Παιδείας» στη διδακτική των νέων γνωστικών αντικειμένων.
Η παράσταση ήταν το αποτέλεσμα εξάμηνης έρευνας με μαθήτριες και μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Καλλιθέας.
Συμμετείχαν οι:
Ηρώ Αντωνοπούλου, Νίκος Βρατσίδης, Αλέξης Γαραντζιώτης, Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, Πηνελόπη Ερεσσείου, Κριστιάν Κούντλα, Αγγελική Τουτούσκινα, Βίβιαν Τριποτσέρη, Καλλιόπη Χιονίδη, Νίκη Χιονίδη, Αναστασία Ψωμιάδη
Eπιμέλεια της παράστασης: Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, μέλος του ΟΙΕΕ
Μουσική διδασκαλία: Αδάμ Παπασπύρου, μουσικός, εκπαιδευτικός
Την παιδαγωγική ευθύνη της ομάδας είχε η Βασιλική Σπήτα, φιλόλογος, διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου Καλλιθέας.
Φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα: Όμιλος για την Ιστορική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (ΟΙΕΕ)
Μπορείτε να δείτε την παράσταση στον παρακάτω σύνδεσμο:
Λίγα λόγια το πρόγραμμα “Changing democracies”:
Το πρόγραμμα εξετάζει τη μετάβαση από αυταρχικά καθεστώτα στη δημοκρατία. Βασίζεται σε μαρτυρίες ανθρώπων από 10 ευρωπαϊκές χώρες και καταγράφει τις εμπειρίες, τις προσδοκίες, τις ματαιώσεις και τα σχόλιά τους σχετικά με το περιεχόμενο της δημοκρατίας και τα προβλήματα της σύγχρονης μετα-δημοκρατίας
Στόχο έχει να θέσει ερωτήματα και να συμβάλει στον διάλογο, με αφορμή αυτές τις προσωπικές αφηγήσεις ατόμων από διαφορετικά περιβάλλοντα, για την ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη στις σημερινές ρευστές πολιτικές συνθήκες.
Περιλαμβάνει: συνεντεύξεις και επεξεργασία τους, ανταλλαγή επισκέψεων στις χώρες που συμμετέχουν, έκθεση που συνοδεύεται από εργαστήρια, χοροθέατρο, συζητήσεις, επιμορφώσεις, ερευνητικό κομμάτι και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
Η ιστοσελίδα Changing democracies εμπλουτίζεται με οπτικοακουστικό υλικό που συνομιλεί με τις αφηγήσεις.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται το 2025.