[20/10/2024]
Νέες εκδόσεις:
Ασσαέλ, Ανδρέας (2024). Στα κάτεργα του θανάτου. Ένα οδοιπορικό στα καταναγκαστικά ναζιστικά έργα Χριστιανών και Εβραίων στην Ελλάδα, με 350 ανέκδοτες εικόνες. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.
Κοέν, Άννα (2024). Το Λουλούδι της Αυλώνας. Το να μεγαλώνεις ως Εβραία στην κομμουνιστική Αλβανία. Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.
Κιζλιγιουρέκ, Νιαζί (2024). Ο δραπέτης των εθνών. Στο κάλεσμα των εθνών, δεν γύρισα να κοιτάξω. Λευκωσία: Heteroτοπία.
Λαπαβίτσας, Κώστας - Τσακίρογλου Πινάρ (2024). Βιομηχανικός καπιταλισμός στα Οθωμανικά Βαλκάνια. Εκβιομηχάνιση και νεωτερικότητα στη Μακεδονία, μτφρ. Κόκκαλη Άννα. Αθήνα: Τόπος (Μοτίβο Εκδοτική).
Ντιλισιζιάν, Λεωνίδας (2024). Αρμένιοι και ελληνικό κράτος στον Ψυχρό πόλεμο. Από τον «διωγμό» στην «αναγνώριση» (1945-1991). Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Τζιόβας, Δημήτρης (2024). Ιστορία, Έθνος και Μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση. Τραύμα, Μνήμη και Μεταφορά. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Leonard, Mark (2024). Ανειρήνευτη εποχή. Πώς οι παγκόσμιες αλληλοσυνδέσεις προκαλούν συγκρούσεις, μτφρ. Γ. Αποσκίτης. Αθήνα: Ασίνη.
Σταματόπουλος, Δημήτρης Α. (2024). Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το πρόβλημα της Βαλκάνιας νεοτερικής εθνογένεσης. Αθήνα: Παπαζήσης.
Wassenberg, Birte (2024). History of the Council of Europe - 75 years of European co-operation. Council of Europe.
Εκθέσεις, επετειακά, αφιερώματα, εκδηλώσεις, διδακτικές επισκέψεις:
Μουσείο Μπενάκη, «Καρυά 1943. Καταναγκαστική εργασία και Ολοκαύτωμα». Έκθεση ανοιχτή τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου μεταξύ 17 Οκτωβρίου 2024 - 16 Φεβρουαρίου 2025.
“Teaching History, Grounding Democracy. An exhibition on history education in the Council of Europe”.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο, 23.9.2024: Αναρτήθηκε η ψηφιακή έκθεση «Ανάμεσα σε πατρίδα και ξενιτειά».
Μουσείο Ακρόπολης. Ανεξάρτητη σχολική επίσκεψη. Σχεδιάστε την ανεξάρτητη σχολική σας επίσκεψη με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών σας μετατρέποντας τον μουσειακό περίπατο σε διασκεδαστική εμπειρία για όλα τα παιδιά της τάξης.
Eteron Documentary, 80 χρόνια: Κατοχή και Αντίσταση στην Αθήνα. Ντοκιμαντέρ με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις ιστορικών.
«Η διαδρομή της μνήμης»: Περιήγηση θεματική και χρονολογική στο χώρο του Γ’ Νεκροταφείου: Από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής και τον ζοφερό χειμώνα του ‘41-’42, στις εκτελέσεις του ‘44 και, τέλος, στην επίσημη μνημονική μεταπολεμική χειρονομία. Ο περίπατος επεκτείνεται σε τάφους εκτελεσθέντων και συνεχίζεται ως το Εβραϊκό Νεκροταφείο.
«Γυναίκες στην αντίσταση»: ΑΣΚΙ, Τρίτη 22 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, παρουσίαση του προγράμματος WIRE (Women in Resistance).
Ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα:
«Διδάσκοντας για την ιστορία των Ελλήνων Εβραίων στον 20ό αι και το Ολοκαύτωμα», σεμινάριο 30 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου 2024. «Ευρωπαϊκές Ημέρες Εβραϊκής Κληρονομιάς 2024 & Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024». «14 & 15 Νοεμβρίου 2024: «Τοπικές Πτυχές του Ολοκαυτώματος στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη» – Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς».
«Συναντήσεις για την ιστορία των γυναικών και του φύλου». Τηλεσυναντήσεις μέσω Zoom στις 21/10, 25/11, 16/12, 27/1. Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.
Εθνικό Θέατρο, Θέατρο και Ιστορία / Δραματοποιώντας την Ιστορία, Επτά γενέθλια ή 2651 ημέρες, μια παράσταση για μαθητές και μαθήτριες Α- Γ Γυμνασίου.
«Ποιος μπορεί να μιλάει για το παρελθόν; Ιστορικοί και ιστορία στον ελληνικό 20ό αιώνα». Μεταπτυχιακό σεμινάριο ΕΚΠΑ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης – Χρήστος Τριανταφύλλου.
Ιστότοποι-ιστοσελίδες με ενδιαφέρον για την ιστορική εκπαίδευση:
«80 Χρόνια Ελεύθεροι - Όταν έφυγε η σβάστικα από την Αθήνα». Με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων, το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει ένα ντοκιμαντέρ (video 58΄:38΄΄) για την Κατοχή και την Αντίσταση στην Αθήνα. Στο ντοκιμαντέρ μέσα από συνεντεύξεις ιστορικών και αρχειακό υλικό αναδεικνύονται σημαντικά θέματα της περιόδου όπως ο κατοχικός λιμός και οι στρατηγικές επιβίωσης, η συνεργασία με τον κατακτητή σε διάφορα επίπεδα και η σκανδαλώδης ατιμωρησία του δωσιλογισμού στο μεταπολεμικό κράτος, η ανθρωπογεωγραφία και οι μορφές της Αντίστασης στην πόλη, το κλίμα της απελευθέρωσης, καθώς ζητήματα μνημειακότητας και ιστορικής μνήμης.
Ιστορικοί για την Έρευνα στην Ιστορία των Γυναικών και του Φύλου. Ιστοσελίδα στο FB.
Αρθρογραφία:
LiFO (18.10.2024): «Το ξεχασμένο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Καρυά Φθιώτιδας». Πρώτο Θέμα (18.10.2024): «Μουσείο Μπενάκη: Διηγείται την τραγική ιστορία της καταναγκαστικής εργασίας των Εβραίων στην Καρυά μέσα από μια έκθεση. Περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες και βιογραφίες θυμάτων και επιζώντων». HuffPost: «Το κολαστήριο της Καρυάς - Μια άγνωστη ιστορία του Ολοκαυτώματος». Capital.gr (18.10.2024): «Γερμανία: Η άγνωστη ιστορία της καταναγκαστικής εργασίας στην Καρυά - Φως σε "τυφλό σημείο" της ιστορίας της γερμανικής κατοχής».
«Μια διαδρομή μνήμης στο Τρίτο Νεκροταφείο». Άρθρο της Βίκυς Κατεχάκη στην εφημερίδα Καθημερινή, 12/10/24, με αφορμή την έρευνα της προϊσταμένης του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων, Ζωής Αντωνοπούλου, σχετικά με τις ταφές στο νεκροταφείο την περίοδο της Κατοχής.
Διεθνείς τοποθετήσεις:
“Be More Helen”. Ελάχιστο αφιέρωμα στην εκλιπούσα καθηγήτρια της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας αγγλικής εκπαίδευσης, Helen Snelson, με έμφαση στις αξίες μιας ενταξιακής, αντιπροσωπευτικής και πολυπρισματικής ιστορικής εκπαίδευσης.
“Teaching contested histories and monuments”. The first webinar of the Monument(al) Challenges series will focus on secondary education teachers’ experiences and approaches to teaching contested historical legacies.