[21/4/2025]
Καλλιέργεια κριτικού στοχασμού και συναισθηματικής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της μεθόδου «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία»
Αλέξης Κόκκος, Ομότιμος Καθηγητής Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Πρόεδρος της International Transformative Learning Association
Μαρία Καρακού, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Εργαστηριακού Κέντρου
Περίληψη
Η μέθοδος «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία» (ΜΜΑΕ) του πρώτου υπογράφοντος αποτελεί μία μεθοδολογία δημιουργικής σύνθεσης Εκπαίδευσης και Τέχνης, με στόχο τη χειραφετητική μάθηση. Βασικό της ζητούμενο είναι η ανάπτυξη του κριτικού στοχασμού. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία των συναισθημάτων, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μια συγκεκριμένη εμπειρική προσέγγιση για τον ρόλο τους και κυρίως για τη σχέση τους με τον κριτικό στοχασμό, στο πλαίσιο μιας εφαρμογής της μεθόδου. Αυτό το κενό στοχεύει να καλύψει το παρόν άρθρο, να αναδείξει τις δυνατότητες που προσφέρει η μέθοδος ΜΜΑΕ σχετικά με την ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης, παράλληλα με την ανάπτυξη κριτικού στοχασμού.
Τα ερευνητικά δεδομένα στα οποία εδράζεται η προσέγγισή μας, αντλούνται από μια διαχρονική, ποιοτική έρευνα πεδίου, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της δεύτερης υπογράφουσας, με θέμα: «Η συναισθηματική διάσταση της Θεωρίας Μετασχηματισμού του J. Mezirow». Τα ευρήματα ανέδειξαν ότι η ΜΜΑΕ προσέφερε το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη κριτικού στοχασμού σε υψηλά επίπεδα και παράλληλα για την καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων που συνθέτουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Δείτε πληροφορίες για τη συνδρομή του 2025 στη σχετική ιστοσελίδα.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο τεύχος με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.