[6/7/2025]
Μαρία Μαμούρα, Προετοιμάζοντας τον αναστοχαστικό εκπαιδευτικό
Γράφει η Ευαγγελία Φρυδάκη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής
[απόσπασμα]
Ένα ενδεικτικό απόσπασμα από το κεφ. 3.4 (Ο αναστοχασμός κατά Korthagen), το οποίο επιλέξαμε, επειδή την προβληματοποίηση εδώ η συγγραφέας δεν την μεταφέρει από τη βιβλιογραφία, αλλά την επιχειρεί η ίδια· και μάλιστα την επιχειρεί σε μια προσέγγιση που κόμισε, σε μεγάλο βαθμό, η ίδια στην ελληνική βιβλιογραφία και την οποία, από ό,τι φαίνεται σε άλλα σημεία του κεφαλαίου, εν πολλοίς βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα:
«[…] ακόμη και στις πιο εσωτερικές στιβάδες του μοντέλου του κρεμμυδιού, δεν φαίνεται να περιέχεται η διάσταση του κριτικού (ανα)στοχασμού ως πολιτικής πράξης και κοινωνικής πρακτικής, διάσταση που –αντίθετα– υπάρχει στα μοντέλα του Van Manen και των Zeichner και Liston […]. Το επίπεδο της αποστολής σχετίζεται με την επίγνωση του εκπαιδευτικού αναφορικά με την ύπαρξή του στον κόσμο σε σχέση με έναν ευρύτερο σκοπό που θεωρεί ότι πρέπει να εκπληρώσει. Αλλά το περιεχόμενο του κοινωνικού σκοπού παρουσιάζεται από τον Korthagen ως υποκειμενικό και όχι ως ενταγμένο στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτισμικό, οικονομικό και πολιτικό συγκείμενο».
Εδώ –όπως και σε όλες τις αντίστοιχες προβληματοποιήσεις άλλων προσεγγίσεων-, η συγγραφέας διαλέγεται με τον σημερινό κόσμο, θέτοντας υπόγεια το ερώτημα: «αν η αποστολή του καθενός ορίζεται υποκειμενικά, αν κανένα –έστω χαλαρό – νήμα δεν τη συνδέει με ένα γενικότερο εκπαιδευτικό όραμα, τι ακριβώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε;».
Περιεχόμενα του τεύχους 193-194
Δείτε πληροφορίες για τη συνδρομή του 2025 στη σχετική ιστοσελίδα.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο τεύχος με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.