ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

Ο Θουκυδίδης και η εποχή του (Μνήμη Ευάγγελου Σούλη)

Στο αναμνησιακό χρονικό Διετείς Διασκοπαί που κυκλοφόρησε πρόσφατα (εκδ. Εστίας 2014) και περιέχει κείμενα φιλολόγων σχετικά με τη φοίτησή τους στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαίδευσης (Δ.Μ.Ε.) στην πρώτη σειρά της επαναλειτουργίας του (1972), δίδεται μια εικόνα για την εκπαίδευση της εποχής, γίνεται μνεία σε διδάσκοντες και αναφορά σε γεγονότα  και καταστάσεις.

'Ενας από τους διδάσκοντες τότε στο Δ.Μ.Ε. ήταν και ο Ευάγγελος Σούλης (1935-2008) άριστος κλασικός φιλόλογος με ειδίκευση και ιδιαίτερη επίδοση στο Θουκυδίδη. Μαθητής του περίφημου ’γγλου Ελληνιστή Hammond υπό την επίβλεψη του οποίου εκπόνησε τη διατριβή του, ο Σούλης κατείχε πλήρως την ιστορία του Θουκυδίδη και ήταν σε θέση συνδυάζοντας λέξεις και χωρία να παρουσιάζει και να φωτίζει τις θέσεις και τη φιλοσοφία του μεγάλου ιστορικού για τα πολύ σημαντικά ζητήματα που θίγει στην ιστορία του.

Με την κατάργηση του Δ.Μ.Ε. (το 1983) ο Σούλης δίδαξε στη ΣΕΛΜΕ Αθήνας ένα παράλληλα έδωσε πολλές διαλέξεις σε επιμορφωτικά σεμινάρια φιλολόγων και παρουσίασε ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια πάνω στο αγαπημένο θέμα του, το Θουκυδίδη.

Τώρα, έξι χρόνια από το θάνατό του με φροντίδα της γυναίκας του συγκεντρώθηκε και κυκλοφόρησε σε βιβλίο το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του. Το βιβλίο έχει τίτλο Ο Θουκυδίδης και η εποχή του (εκδ. Καρδαμίτσα, 2014)   και περιέχει στο πρώτο μέρος τις επεξεργασμένες σημειώσεις του και στο δεύτερο  μέρος μελέτες και άρθρα γραμμένα με βάση τις σημειώσεις και εν πολλοίς δημοσιευμένα. Τα κείμενα, που διακρίνονται για την εγκυρότητα, την τεκμηρίωση, την κριτική οξυδέρκεια αλλά και τη σαφήνεια του Σούλη, αναδεικνύουν τα σπουδαιότερα ζητήματα που συνέλαβε η σκέψη του μεγάλου ιστορικού, ζητήματα με διαχρονική ισχύ, όσο η φύση του ανθρώπου παραμένει ίδια.

Και επειδή η φύση του ανθρώπου δε φαίνεται να έχει αλλάξει, όπως φανερώνουν οι ανά τον κόσμο πόλεμοι και συρράξεις, επειδή η παθολογία των πολέμων δεν άλλαξε, το έργο του Θουκυδίδη παραμένει «κτήμα εσαεί» και η ανάλυση της σκέψης του από έναν κατεξοχή γνώστη αποτελεί μέγιστο μάθημα. Αξίζει λοιπόν να διαβαστούν μελέτες του Σούλη που εκτός των άλλων, αποτελούν και πολύτιμο εργαλείο  για τη διδασκαλία, ενώ οι παλιοί «μαθητές» και φίλοι του, της δεκαετίας του 70 και του 80, απόμαχοι πιο θα ξαναθυμηθούν την εικόνα του και τη φωνή του.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Αναστάσιος Στέφος ο οποίος προλογίζει το βιβλίο.


Συντάκτες

Ενημερωτικό δελτίο