ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

Η Αγγλική Γλώσσα στο Νηπιαγωγείο

Οδυνηρή έκπληξη προκάλεσε η διάταξη στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, που ψηφίσθηκε πρόσφατα και προβλέπει την εισαγωγή της διδασκαλίας της αγγλικής γλώσσας από το Νηπιαγωγείο (!). Μια άκριτη διάταξη, που παραπέμπει σε παλαιότερη (2010±) πρόταση της Υπουργού Παιδείας, η οποία είχε προτείνει την καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ελληνική επικράτεια. Ευτυχώς, όμως, δεν εγκρίθηκε, για λόγους γραφειοκρατικούς, γιατί συνεπαγόταν οικονομικά έξοδα.

Η διδασκαλία της αγγλικής στα Νηπιαγωγεία, παγκόσμια πρωτοτυπία, θα προκαλέσει, ως εικός, μεγάλη σύγχυση στους μικρούς μαθητές, παρακωλύοντας την ομαλή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας· διαδικασία η οποία, σύμφωνα με τους παιδαγωγούς, πρέπει να συνεχίζεται απρόσκοπτα ως την Δ’ Δημοτικού, όπως είχε άλλωστε προτείνει στο παρελθόν, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964, ο κορυφαίος παιδαγωγός Ευάγγελος Παπανούτσος και υπερθεμάτισε ο ένθερμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Χρίστος Τσολάκης.

Παράλληλα, η διδασκαλία αυτή -για την οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να υιοθετηθεί, για λόγους χρησιμοθηρικούς, από τους γονείς- θα συμβάλει, αναπόφευκτα, στην υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της ελληνικής γλώσσας από τη νηπιακή ηλικία. Ξενίζει, πάντως, το γεγονός ότι οι κραταιές Ομοσπονδίες Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας (Δ.Ο.Ε.) και Δευτεροβάθμιας (Ο.Λ.Μ.Ε.) Εκπαίδευσης δεν κατέκριναν την ψήφιση της παράλογης αυτής διάταξης που υπονομεύει τα θεμέλια της ελληνικής γλώσσας και κοινωνίας.


Συντάκτες

Ενημερωτικό δελτίο