ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Νέα κυκλοφορία: Πέτρος Πιζάνιας, Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830
24-06-2021 19:13:47
Νέα
pic

Πέτρος Πιζάνιας, Η Ελληνική Επανάσταση 1821-1830, Εκδόσεις της Εστίας

Σειρά: Ιστορία και Πολιτική

Με βάση εκτεταμένη αρχειακή έρευνα, στο παρόν βιβλίο αναλύονται οι ιστορικές δυναμικές προς την Επανάσταση, ο επαναστατικός πόλεμος και η πολιτική του σημασία, η εγκαθίδρυση της πολιτικής ελευθερίας, της ισότητας και της λαϊκής κυριαρχίας, οι ιδεολογικές συνιστώσες του Αγώνα, η κοινωνική σύνθεση των ηγεσιών και των λαϊκών μαχητών, η στρατηγική που ακολούθησαν οι ελληνικές ηγεσίες έναντι των ευρωπαϊκών δυνάμεων και, αντίστροφα, η μεθοδική αντίδραση του οθωμανικού κράτους και οι απαντήσεις των Ελλήνων. Πρόκειται για επανάσταση με μαζική λαϊκή συμμετοχή, η οποία απηχούσε με ένταση την ιδεολογική και γεωπολιτική σημασία της σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Ένθετα αποσπάσματα από κείμενα της εποχής επιτρέπουν στον αναγνώστη να αντιληφθεί ευχερέστερα το πνεύμα των αγωνιστών, απλών ανωνύμων και ηγετών. Το βιβλίο αποτελεί μια επιστημονική ιστοριογραφική πρόταση η οποία επιδιώκει να συμβάλει στην ορθολογική και κριτική ιστορική συνείδηση των σημερινών Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών.

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε ιστορία στο Παρίσι, στην E.H.E.S.S. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια. Διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου κατείχε την Έδρα Unesco για την επιμόρφωση στην ιστορική έρευνα σε βαλκανικά πανεπιστήμια. Δημοσίευσε άρθρα και βιβλία σε ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους.

Ενημερωτικό δελτίο