Ο προσχηματικός προοδευτισμός των εκπαιδευτικών κανονιστικών κειμένων και το ζητούμενο του μετα-εθνικού λόγου
Γιώργος Ι. Ξυδόπουλος
Στο βιβλίο «Από τον εθνικό στον μετα-εθνικό λόγο: μεταναστευτικές ταυτότητες και κριτική εκπαίδευση» (2020, Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη) κωδικοποιείται η απεραντοσύνη της μακρογλωσσολογικής ερμηνείας μέσα στην οποία με περίτεχνο τρόπο ερευνά και γράφει ο Αργύρης Αρχάκης, υπερβαίνοντας τα στενά όρια της γλωσσολογίας και περνώντας σε πολύπλοκες διεπιστημονικές αναζητήσεις που τον βοηθούν να αρθρώσει κριτικά τις κοινωνιογλωσσολογικές του προτάσεις.
Στο βιβλίο του αυτό, ο Α. Αρχάκης θέτει καίρια ερωτήματα που αφορούν: τη σχέση του έθνους - κράτους με την έννοια του εθνικού λόγου και την εθνική γλώσσα, τη συγκρότηση εθνικής ταυτότητας, τον ρόλο των μεταναστών και προσφύγων στην αμφισβήτηση του έθνους - κράτους, την έννοια της ρευστότητας και υβριδικότητας στον προσδιορισμό των ταυτοτήτων, καθώς και την απροσδιοριστία απέναντι στη γλωσσική και πολιτισμική ομογενοποίηση.
O Γιώργος I. Ξυδόπουλος είναι Καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας-Λεξικολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο τεύχος με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.