[21/4/2025]
Ιανουάριος - Μάιος 2025
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ
Το Σχολείο ως χώρος συγκρούσεων και ποικίλων διώξεων
ΣΧΟΛΙΑ
Κωνσταντίνος Β. Γεωργόπουλος, Περί αρχαίων ελληνικών: η χρονική αντικατάσταση ως «υψηλοτάτου βαθμού νοητική διεργασία»
Ελευθερία Παπαμανώλη, Ο Εχθρός της Τάξης
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Αλέξης Κόκκος, Μαρία Καρακού, Καλλιέργεια κριτικού στοχασμού και συναισθηματικής νοημοσύνης, στο πλαίσιο της μεθόδου «Μετασχηματίζουσα Μάθηση μέσα από την Αισθητική Εμπειρία» (περίληψη)
Κατερίνα Αργυροπούλου, Αναστασία Βρεττού, Ασπασία Καραβία, Πηνελόπη Μπέλκη, Ολυμπία Χαϊδεμενάκη, Αντιμετωπίζοντας τη γεωγραφική θέση ως ευκαιρία για νέους ορίζοντες στη σταδιοδρομία
Παναγιώτης Γατσωτής, Αξιολόγηση και προγράμματα σπουδών Ιστορίας στο τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τη Γαλλία σήμερα. Συγκλίσεις και αποκλίσεις (περίληψη)
Θεόδωρος Βαβίτσας, Από τη σημασία της λέξης στην ερμηνεία του κόσμου: εκπαιδευτικές προεκτάσεις με βάση τις θεωρίες των Lev Vygotsky και Paulo FreireΙ (περίληψη)
Κων. Μιχοπούλου, Η αρχή της ισότητας και η αρχή της διαφοράς του J. Rawls ως εγγυήσεις του δικαιώματος της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση (περίληψη)
Δημήτρης Βοζίκας, Ο εκπαιδευτικός στα Αναλυτικά Προγράμματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (2003): στοχαζόμενος επαγγελματίας ή διεκπεραιωτής - εντολοδόχος; (περίληψη)
Βασιλεία Χατζηβασιλείου, Ανδρονίκη Σαββέλη, Ο ρόλος της πολιτισμικής ταυτότητας στην εκπαίδευση των μαθητών με μεταναστευτικό/προσφυγικό υπόβαθροΙ (περίληψη)
Ιωάννα Κατερίνη, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Άννα Γεωργίου, Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο: στάσεις και πρακτικές (περίληψη)
Σοφία Τσακαλίδου, Ορθογραφία, φωνολογική επίγνωση, μνήμη. Διδάσκοντας μαθητές/-τριες με δυσλεξία (περίληψη)
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ (Γλώσσα, Λογοτεχνία, Ιστορία)
Παναγιώτης Γατσωτής, Χαράλαμπος Κουργιαντάκης, Τέσσερα σχόλια για το μάθημα της Ιστορίας στο Λύκειο. Ενδείξεις ενός κανόνα; (περίληψη)
Ευαγγελία Μουλά, Λογοτεχνικοί δρόμοι: χαμένες γεωγραφίες μετάβασης και μύησης από την αθωότητα στην εμπειρία (περίληψη)
Ελισάβετ Μαρκουλή, Λαϊκή παράδοση και λογοτεχνία. Δημοτική ποίηση της καθημερινής ζωής, με άξονα το θέμα της αγάπης / του γάμου. Μια διδακτική πρόταση για το γυμνάσιο
Αθηνά Σκαπινάκη, Ελένη Τζάνα, Εφαρμογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας στο σχολείο. Ένα σχέδιο Μαθήματος στη Γλώσσα της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου (περίληψη)
Κυριάκος Ζαφειριάδης, Η διδασκαλία του λεξιλογίου σε μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (περίληψη)
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ευσταθία Δήμου, Μια πρόταση διδασκαλίας του Μανόλη Αναγνωστάκη «Ποιήματα που μας διάβασε ένα βράδυ ο λοχίας Otto V…»
Βαρβάρα Σπίνουλα, Τonia Kyriakoulakou, Έρωτας, ζωή και θάνατος: Εσωτερικοί Διάλογοι. Amor, vida y muerte: Diálogos interiores, Ediciones del Orto, Madrid 2024
BIBΛΙΟΣΥΣΤΑΣΕΙΣ-ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚH
Φωτόπουλος Νίκος, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση στην «Κοινωνία των Δεξιοτήτων»
Γράφει ο Θανάσης Καραλής.
Μαρία Μαμούρα Προετοιμάζοντας τον αναστοχαστικό εκπαιδευτικό
Γράφει η Ευαγγελία Φρυδάκη.
Αλέξη Κόκκος, Η Δύναμη της Τέχνης στη Μάθηση
Γράφει η Μαρία Χρήστου.
Μελετήματα και ερωτήματα της Παιδαγωγικής Επιστήμης, Χαριστήριος τόμος στον Ομότιμο Καθηγητή Δημήτρη Χρ. Χατζηδήμου
Γράφει η Ελένη Ταρατόρη.
Ένα σημαντικό έργο για τη φυλή των Καλλάσσα μέσα από έρευνα και βίωμα
Γράφει η Γιούλη Χρονοπούλου.
Δείτε πληροφορίες για τη συνδρομή του 2025 στη σχετική ιστοσελίδα.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο τεύχος με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.