[21/4/2025]
Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο: στάσεις και πρακτικές
Δρ. Ιωάννα Κατερίνη, Ε.Ε.Π. Γερμανικής Γλώσσας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης
Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής φιλολογίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Γεωργίου Άννα, φιλόλογος, υποψήφια διδάκτωρ Φιλολογικής Σχολής, Τομέας Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Περίληψη
Η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διαπολιτισμικής επάρκειας και ικανότητας, προκειμένου οι μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός πολυπολιτισμικού και γλωσσικά ποικιλόμορφου περιβάλλοντος. Η διαπολιτισμική επάρκεια αφορά τις γλωσσικές και πολιτισμικές δεξιότητες που επιτρέπουν στους μαθητές να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε διαπολιτισμικό πλαίσιο, αναγνωρίζοντας και σεβόμενοι τις διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και γλώσσες. Η διαπολιτισμική ικανότητα ενισχύεται μέσω της διαπολιτισμικής διδακτικής, η οποία προσαρμόζει τις μεθόδους και τα διδακτικά υλικά για να καλύψει τις ανάγκες μαθητών από ποικίλα πολιτιστικά υπόβαθρα. Ο διαπολιτισμικός διάλογος και η επικοινωνία αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της διδασκαλίας, καθώς ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και την καλλιέργεια της ικανότητας να κατανοούν και να αξιοποιούν τις πολιτισμικές διαφορές στην επικοινωνία τους. Στο διαπολιτισμικό σχολείο, οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν πρακτικές που προάγουν τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση, χρησιμοποιώντας διδακτικές μεθόδους που ενσωματώνουν την ποικιλία των γλωσσικών και πολιτισμικών εμπειριών των μαθητών. Έτσι, η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας καθίσταται μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο τη γλωσσική κατάρτιση, αλλά και την ενίσχυση της πολιτισμικής κατανόησης και της κοινωνικής ένταξης.
Λέξεις-κλειδιά: Διαπολιτισμική επάρκεια, διαπολιτισμική ικανότητα, διαπολιτισμικός διάλογος και επικοινωνία, διαπολιτισμική
Περιεχόμενα του τεύχους 193-194
Δείτε πληροφορίες για τη συνδρομή του 2025 στη σχετική ιστοσελίδα.
Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική αναπαραγωγή, η κατά παράφραση ή διασκευή των κειμένων που περιέχονται στο τεύχος με οποιονδήποτε τρόπο (ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο), χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.