ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Συντάκτες

Παναγιώτης Σεράνης

Ο  Παναγιώτης Σεράνης διδάσκει (μέλος ΣΕΠ) στο Aνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου,  στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία», ενώ παράλληλα υπηρετεί ως καθηγητής φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

Τα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην εφαρμογή σύγχρονης διδακτικής μεθοδολογίας στη διδασκαλία της γλώσσας, στη διδακτική των κλασικών γλωσσών, στην αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική-μαθησιακή διαδικασία, στη θέση των κλασικών γλωσσών στο σχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα και στον ρόλο της κλασικής παιδείας στα ευρωπαϊκά curricula.

Έχει συμμετάσχει ως επιμορφωτής σε πολλές επιμορφώσεις για τη διδακτική του αντικειμένου και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Ως εξωτερικός εμπειρογνώμων έχει συνεργαστεί στη συγγραφή του Φακέλου Υλικού για τα αρχαία ελληνικά της Γ’ Λυκείου (Φιλοσοφικός Λόγος), και είναι ένας από τους εκπονητές του νέου Αναλυτικού Προγράμματος για τα αρχαία ελληνικά στο Λύκειο (2021).


Αρθρογραφία

Σχολιασμός εξεταστικού δοκιμίου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών 2022

"Συνοψίζοντας, τα θέματα χαρακτηρίζονται γενικά από σαφήνεια, με εξαίρεση τα σημεία που θίξαμε, ενώ η βαθμολογία των υποψηφίων θα κριθεί από την προσπέλαση του αδίδακτου κειμένου που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό δυσκολίας."

Γράφει ο Πάνος Σεράνης

Λατινικά Γ' Λυκείου: Προβληματισμοί και Προτάσεις

Αφορμή γι’ αυτή την παρέμβαση στάθηκε ο διάλογος που αναπτύχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην τάξη, κατά τη διδασκαλία των Λατινικών της Γ' Λυκείου, το παρόν σχολικό έτος (2021-2022).

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Σχολιασμός εξεταστικού δοκιμίου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών-2021

Σχολιασμός  εξεταστικού δοκιμίου στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, Πανελλήνιες Εξετάσεις 2021

Γιατί έχουμε ανάγκη την Αντιγόνη

Γνωριμία με το διαδικτυακό περιοδικό Antigone

Το διαδικτυακό περιοδικό Antigone, είναι ένας νέος εκπαιδευτικός ιστότοπος που στόχο έχει να κάνει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου προσβάσιμη στο διεθνές κοινό. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και η θεματολογία ποικίλει, από άρθρα γενικού ενδιαφέροντος σε πιο εξειδικευμένες συμβολές που εστιάζουν σε ένα ευρύ φάσμα της κλασικής λογοτεχνίας. 

Απόψεις συναδέλφων για τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στην Α' Λυκείου

Στις 8/2/2021 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Νέα Παιδεία ερωτηματολόγιο για το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών της Α’ Λυκείου, το οποίο προσκαλούνταν να απαντήσουν συνάδελφοι που κατά τη φετινή σχολική χρονιά (2020-2021) διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα. Στόχος ήταν να αποτυπωθεί η εμπειρία τους από αυτή την αλλαγή.

Το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από 105 συναδέλφους, αριθμός που επιτρέπει μια πρώτη αποτύπωση των απόψεων τους σχετικά με την αλλαγή.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Αλλαγές στο μάθημα των Αρχαίων στην Α' Λυκείου

Ένα κείμενο-παρέμβαση της Ομάδας των Αρχαίων Ελληνικών για δύο αλλαγές στις οδηγίες διδασκαλίας του μαθήματος, που δεν αναδείχθηκαν λόγω εκτάκτων συνθηκών. Ακολουθεί ερωτηματολόγιο, το οποίο καλούμε τους συναδέλφους να συμπληρώσουν.


Επιστροφή

Ενημερωτικό δελτίο