ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Ανακοίνωση της "Νέας Παιδείας" για τα τεκταινόμενα στον χώρο του θεάτρου και της εκπαίδευσης
22-02-2021 10:25:03
Παρεμβάσεις
pic

«ΔΕ ΘΑ ΒΙΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ»

 Αθήνα, 22/2/2021

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μόνος, ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε.»  

Κάρολος Κουν

Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι όμοροι χώροι, συγκοινωνούντα δοχεία. Και, δυστυχώς, είδαμε να κυκλοφορούν εκεί, ελεύθερα και για χρόνια, ανενόχλητοι κακοποιητές, τους οποίους τώρα βρίσκουν τη δύναμη τα θύματά τους να καταγγείλουν. Εκείνοι που τους αξιολόγησαν τους βρήκαν, μάλλον, επαρκείς. Εκτός και αν πέρα από επαίνους τούς παρείχαν και άσυλο, όπως έκαναν ορισμένοι -και από τον χώρο της εκπαίδευσης-, που τους υμνούσαν και χαριεντίζονταν μαζί τους.

Είμαστε στο μεταίχμιο όπου ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε της αυταρέσκειας ούτε της αναμονής. Και αν το πρόβλημα στρέφεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτό δεν του στερεί τον χαρακτήρα του συλλογικού. Η σιωπή και ο φόβος δεν ταιριάζει στους ανθρώπους της Παιδείας και της Τέχνης.

Θέλουμε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αίσθημα δικαίου, να κυριαρχήσει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Να συναντάμε την παρακμή μόνο στα ποιήματα των «καταραμένων». Στο θέατρο και στις τάξεις να έχουμε όλοι πλήρη συνείδηση του ρόλου και της αποστολής μας. Να σεβόμαστε τον άλλο, και κυρίως τον εαυτό μας.

Όταν λαμβάνει κανείς αποφάσεις σε επίπεδο θεσμικό, οφείλει να αναλαμβάνει έμπρακτα και την ευθύνη. Είθισται. Γνωρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι ήδη αρκετοί. Και είναι ανεπιθύμητοι όσο και οι δράστες.

Επιστημονική ένωση"Νέα Παιδεία"

Ενημερωτικό δελτίο