ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Νέα - Δραστηριότητες

Ανακοίνωση της Νέας Παιδείας για την έγκριση των προγραμμάτων της "Ελληνικής Αγωγής" από το ΙΕΠ
06-02-2022 11:09:17
Παρεμβάσεις
pic
Το είδαμε πρόσφατα στην Ακαδημία Αθηνών (βλ. κείμενο του εκλεκτού συναδέλφου Αγγ. Χανιώτη), το βλέπουμε τώρα και στα σχολεία.
Δεν είναι δυνατόν να σιωπά η εκπαίδευση και κυρίως οι φιλόλογοι, όταν το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ νομιμοποιούν ανάλογα προγράμματα. Η Νέα Παιδεία, το παλαιότερο παιδαγωγικό περιοδικό, που ξεκίνησε στηρίζοντας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1976, δεν θα το πράξει!
Να ακυρωθεί άμεσα η έγκριση των Προγραμμάτων της Ελληνικής Αγωγής.
Είναι πολύ σοβαρό πολιτικό και παιδαγωγικό ζήτημα για την εκπαίδευση η νομιμοποίηση μέσω του ΙΕΠ της προσέγγισης της αρχαίας γλώσσας και σκέψης από εκπαιδευτικά μορφώματα τύπου "Ελληνικής Αγωγής". Γνωρίζει πολύ καλά το ΙΕΠ ότι η προσέγγιση αυτή είναι σε πλήρη αντίθεση με τα προγράμματα σπουδών και τη φιλοσοφία του μαθήματος, όπως διαμορφώθηκε από τη μεταρρύθμιση του 1976 και ύστερα. Άρα, η απόφασή του αυτή να προσφέρει έγκριση σε ανάλογα προγράμματα που δεν διανοούνταν "οι δημιουργοί" τους να καταθέσουν τα προηγούμενα χρόνια, δεν υποδηλώνει μόνο την ύπαρξη πολιτικής εντολής, αλλά και αποκαλύπτει μία πρωτοφανή θεσμική και παιδαγωγική εκτροπή από μέρους του αρμόδιου οργάνου της Πολιτείας.
Η μόνη επιλογή του είναι, αφού δώσει στη δημοσιότητα τις σχετικές εισηγήσεις έγκρισης και τα ονόματα των προσώπων που τις κατέθεσαν, να αποσύρει άμεσα και οριστικά τις εγκρίσεις αυτές ενημερώνοντας όλα τα σχολεία της χώρας.

Ενημερωτικό δελτίο