ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

Ανθολογία Διηγημάτων Χρ. Μηλιώνη
pic

[02/01/2022]

Ανθολογία Διηγημάτων Χρ. Μηλιώνη, εκδ. Μεταίχμιο, 2021, σελ. 327

Γράφει η Χριστίνα Αργυροπούλου

(Ακολουθεί απόσπασμα)

Η Εισαγωγή-Ανθολόγηση έργων του Χριστόφορου Μηλιώνη έγινε από τρεις αξιόλογους και έγκριτους κριτικούς: Αλέξη Ζήρα, Ελισάβετ Κοτζιά και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, γνώστες του συνολικού του έργου του συγγραφέα, εχέγγυο για την εξαιρετική επιλογή διηγημάτων.

Η εκδοτική παρουσία είναι καλαίσθητη με τη φωτογραφία του Χριστόφορου να μας κοιτάζει κατάματα με ελαφρό μειδίαμα ή με εκείνο το παιγνιώδες ύφος, που ίσως υπαινίσσεται το ομηρικό «τυχεροί που βλέπετε ακόμα το φως ήλιου!».

Η δομή του βιβλίου συγκροτείται από ένα πολύ κατατοπιστικό Εισαγωγικό Σημείωμα, που βοηθάει τον αναγνώστη στην κατανόηση του έργου του Χρ. Μηλιώνη, καθώς παρουσιάζει, συνοπτικά, καίρια στοιχεία ποιητικής των ανθολογημένων έργων που συγκροτούν μια πυξίδα αναγνωστικής κατανόησης. Ανθολογούνται εξαιρετικά διηγήματα από εφτά έργα του συγγραφέα, για τα οποία θα γίνει λόγος στη συνέχεια. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με παράθεση κριτικογραφίας από τους: Αλ. Κοτζιά, Αλ. Αργυρίου, Σπύρο Τσακνιά, Ελισάβετ Κοτζιά, Τιτίκα Δημητρούλια, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Μαίρη Θεοδοσοπούλου, Τάσο Καλούτσα, Κώστα Παπαγεωργίου, Γιώργο Αράγη, Γεωργία Λαδογιάννη και Αλέξη Ζήρα. Και αυτή η κριτικογραφία συμβάλλει ώστε ο επίμονος αναγνώστης να επιχειρήσει μια σε βάθος ανάγνωση των ανθολογημένων έργων, έχοντας στοιχεία της ποιητικής της γραφής του (παρεκβάσεις, λειτουργία μνήμης, συνειρμοί, ρόλος του βιώματος και της ιστορίας, μικροϊστορίες κειμενικών ηρώων, διακείμενα με την πολυφωνία τους).

Η Δρ Χριστίνα Αργυροπούλου είναι Επίτιμη Σύμβουλος του Π.Ι. και συγγραφέας.


Συντάκτες

Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Μηλιώνης
Ενημέρωση: 02-01-2022 12:34 - Μέγεθος: 327.81 KB

Ενημερωτικό δελτίο