ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

 Σελίδα 1 από 4: > >>

Στο φως του λυρισμού και του απολογισμού

Όταν ο δάσκαλός σου, ένας άνθρωπος για τον οποίο μόνο ευγνωμοσύνη χρωστάς, γιατί σε εμπιστεύτηκε, εκτίμησε τη δουλειά σου και σε ενθάρρυνε να προχωρήσεις στο δύσκολο δρόμο της εκπαίδευσης με αυτοπεποίθηση, σου αποκαλύπτει και μια άλλη πλευρά του, την ποιητική, ο θαυμασμός διπλασιάζεται.

Λίτσα Ψαραύτη, Ποτέ μα ποτέ ξανά

Η άνοδος και η πτώση στην κοινωνική πυραμίδα μπορεί να είναι είτε φαντασμαγορική είτε εκκωφαντική. Η μεταχρονολογημένη εφηβεία σε κάθε περίπτωση μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι γονείς της Ηλέκτρας και του Θανάση αλλάζουνε τάξη μέσα από την επιχείρηση και όταν αυτή θα κλείσει μέσα στην οικονομική κρίση, η οικογένεια θα επιστρέψει πίσω στις ρίζες της για να ξαναβρεί τις ισορροπίες της.

Walter, Henriette, Η περιπέτεια των γλωσσών της Δύσης. Η προέλευσή τους, η ιστορία τους, η γεωγραφία τους

Καταρχήν το ογκωδέστατο βιβλίο της Γαλλίδας Καθηγήτριας είναι επικεντρωμένο σε τρεις θεματικούς άξονες (σύμφωνα με τον επεξηγηματικό υπότιτλο που δόθηκε από τη μεταφράστρια ή/ και τον Επιμελητή της μετάφρασης ενώ δεν υπάρχει στο πρωτότυπο της γαλλικής έκδοσης): 1. την ετυμολογία, 2. την ιστορία και 3. τη γεωγραφική εξάπλωση των γλωσσών της Δύσης.

Για το βιβλίο της Χριστίνας Αργυροπούλου - Η ποιητική του χώρου στα Ομηρικά Έπη. Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016.

Όπως είναι γνωστό μια αφήγηση εξελίσσεται είτε σε χρονική είτε σε αιτιολογική σειρά είτε σε συνδυασμό των δύο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στη λογοτεχνία. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι συνυφασμένος με τον άξονα του χρόνου είναι ένας άλλος σπουδαίος παράγοντας, ο άξονας του χώρου.

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2018. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός Παναγιώτης Σκορδάς (επιμέλεια)

Συνηθίσαμε πια, στις αρχές κάθε χρόνου, να υποδεχόμαστε το «Λεσβιακό Ημερολόγιο», την έκδοση του οποίου επιμελείται ανελλιπώς τα τελευταία 8 χρόνια (2011-2018) ο Δρ. Φιλολογίας και Διευθυντής Γυμνασίου κ. Παναγιώτης Σκορδάς.

Παναγιώτης Σκορδάς, Λεσβιακό Ημερολόγιο 2017. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός, Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη

Ο 7ος πλέον τόμος του Λεσβιακού Ημερολογίου που με πολλή αγάπη, πολλή ευαισθησία και, κυρίως,  γνώση συνθέτει από το 2011 ο Παναγιώτης Σκορδάς είναι πρώτα πρώτα εντυπωσιακός σε πρώτη θέαση!

Δ. Μίχας. Το παιχνίδι της πειθούς. Τριάντα έξι τρόποι να επηρεάσετε το ακροατήριό σας

Θ’ αρχίσω με μια κοινοτοπία. Οι άνθρωποι επικοινωνούμε με τους ομόγλωσσους προφορικά ή γραπτά. Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η γλωσσική επικοινωνία, θα πρέπει να καλλιεργήσουμε τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες, δυο, για να επικοινωνούμε προφορικά, και δυο γραπτά.

Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, Ακαδημία Αθηνών, Σύνταξη-Επιμέλεια Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Το Χρηστικό Λεξικό είναι ένας μεγάλος άθλος, μια ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα και στο ελληνικό κοινό, που ολοκληρώθηκε χάρη στην επίπονη και καθημερινή πολύωρη ενασχόληση με το Χρηστικό Λεξικό (Χ. Λ.) του καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και των συνεργατών του.

Τραυματική μνήμη και λογοτεχνία. Για το μυθιστόρημα της Έλενας Χουζούρη: Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ (Πατάκη, Αθήνα 2016)

Δυστυχώς, εξακολουθεί εν μέρει να ισχύει, αν δεν επιτείνεται κιόλας σπασμωδικά και κατά περιόδους από τη συνωμοσιολογία της εποχής, τον χυδαίο ιστορικό αναθεωρητισμό και τη μνησικακία που γεννά η κρίση, η πικρή αλλά τόσο εύστοχη διαπίστωση του Μαρκ Μαζάουερ ότι η Θεσσαλονίκη –εκτός από πόλη αγίων και ερώτων- είναι και μια «πόλη φαντασμάτων»


 Σελίδα 1 από 4: > >>

Ενημερωτικό δελτίο