ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Αρχείο

ΤΕΥΧΟΣ 160
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Περιεχόμενα 160
Ενημέρωση: 02-12-2020 21:49 - Μέγεθος: 44.8 KB

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η δημοκρατία νοσεί - ο αυταρχισμός καραδοκεί

Τα γνήσια παιδιά του Διαφωτισμού φέρουν στο πολιτικό τους DNA τα βασικά γονίδια που συνιστούν την ουσία της αστικής  δημοκρατίας: λαϊκή κυριαρχία των πολλών (πλειοψηφία), πολιτική ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη (με έμφαση στη μια ή στην άλλη αλλά πάντα συμπληρωματικά - όχι αντιθετικά), πίστη στον άνθρωπο και στις δυνατότητές του, ανοχή και αποδοχή του άλλου, ισονομία, πλουραλισμός, επιλογές κ.α. που συγκροτούν έναν υψηλό αξιακό κώδικα πολιτικής  οργάνωσης της κοινωνικής ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ

Ασκήσεις επί χάρτου

«Το κάθε τι είναι καλό βγαίνοντας από τα χέρια του συγγραφέα των πραγμάτων και όλα εκφυλίζονται στα χέρια του ανθρώπου». Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις από τον Αιμίλιο, τη γνωστή παιδαγωγική πραγματεία του J. J. Rousseau, γραμμένη το 1762.

Το μάθημα των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Το μάθημα των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θεωρούνταν πάντοτε  ένα μάθημα δεύτερης σειράς,  απόλυτα απαξιωμένο στη συνείδηση τόσο των μαθητών όσο και των γονιών.

Ο «προσανατολιστής»

Η λέξη «προσανατολιστής» είναι δημιούργημα του Ευάγγελου Παπανούτσου του αλησμόνητου Έλληνα παιδαγωγού, που η συμβολή του στην παιδεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαχρονική, καθώς  οι κατά καιρούς εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας, στηρίχτηκαν στις δικές του ιδέες.

Τα παλιόπαιδα, τα ατίθασα;

Πότε άρχισε να υπολείπεται των κοινωνικών και ηθικών κανόνων και μέτρων η συμπεριφορά των μαθητών στον σχολικό χώρο; Οι ανοίκειες μαθητικές συμπεριφορές εμφανίζονται κυρίως στους δικούς μας χαλεπούς καιρούς, όπως φαίνεται να υποθέτει ο καθημερινός συναδελφικός εκπαιδευτικός λόγος;

Μια απροσδόκητη και αμφίσημη αλλαγή…

Να είναι μια προσδοκία καταδικασμένη στη ματαίωση η προοπτική ενός άλλου σχολείου; Μήπως τελικά δεν μπορούμε να προσπαθήσουμε συλλογικά να αλλάξουμε το σχολείο μακριά από συνθήματα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε τις πρόσφατες αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (Λογοτεχνία, Ιστορία)

ΗΜΕΡΙΔΑ

Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Tο  Σπίτι της Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, το επιστημονικό περιοδικό Νέα Παιδεία, το λογοτεχνικό περιοδικό Φρέαρ και οι εκδόσεις Μεταίχμιο, διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Δημιουργική Γραφή και Λογοτεχνία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία  την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

Kεντρική διάθεση
Εκδόσεις Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα
Τηλ. 210.38.11.850, 210.38.11.740

Ενημερωτικό δελτίο