ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Συντάκτες

Αναστασία Νάτσινα

author-img
Προσωπικός Ιστοχώρος

Η Αναστασία Νάτσινα σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Οξφόρδης. Η διατριβή της («Ελληνικά διηγήματα το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα: Συμβολή στη διερεύνηση του μεταμοντέρνου») βραβεύθηκε με το Constantine Trypanis Award (2004). Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.). Έχει διδάξει Νεοελληνική Φιλολογία και Θεωρία Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ε.Α.Π. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 2008, όπου και διευθύνει το Ερευνητικό Εργαστήριο Λογοτεχνικών Ειδών και Ιστορίας της Λογοτεχνίας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεοελληνική λογοτεχνία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ περιλαμβάνουν τη λογοτεχνική θεωρία και τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τη μελέτη και τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Έχει συμμετάσχει ως κύρια συγγραφέας (με τους Α. Καστρινάκη, Γ. Δημητρακάκη, Κ. Δασκαλά) στη συγγραφή ενός έργου για την Ελληνική πεζογραφία στη μακρά δεκαετία του 1960 (Κάλλιπος, Ελληνικά ακαδημαϊκά συγγράμματα και βοηθήματα, 2015) και έχει συνεπιμεληθεί (με τον Τ. Καγιαλή) έναν τόμο για την εξ αποστάσεως διδασκαλία της λογοτεχνίας (Teaching Literature at Distance: Open, Online, and Blended Learning, Continuum 2010). Επίσης έχει μεταφράσει ένα εισαγωγικό εγχειρίδιο για τη θεωρία της λογοτεχνίας (P. Barry, Γνωριμία με τη θεωρία, Βιβλιόραμα 2013). Οι πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις της αφορούν τη χρήση ποσοτικών μεθόδων για τη μελέτη της ιστορίας του διηγήματος, αλλά και τη μελέτη της νεοελληνικής λογοτεχνίας από μια οικοκριτική σκοπιά.


Αρθρογραφία

Λογοτεχνία και Οικολογία

Λογοτεχνική Νέα Παιδεία - τεύχος 1 - Νοέμβριος 2021

Αφιέρωμα: Λογοτεχνία και Οικολογία

"Το να μορφωνόμαστε σημαίνει να αμφισβητούμε, να υποψιαζόμαστε, να αγωνιζόμαστε, να παίρνουμε θέση, να είμαστε παρόντες στον κόσμο. Το να μορφωνόμαστε σημαίνει να μην είμαστε απαθείς. Δεν σημαίνει να επαναλαμβάνουμε υποτακτικά ό,τι έγινε στο παρελθόν, να επιλέγουμε την ασφάλεια της άνεσης, μέσω της πίστης στην παράδοση· ή, αντιθέτως, να παρατηρούμε την καθεστηκυία τάξη αποφεύγοντας τον κίνδυνο μιας περιπέτειας· ούτε το να προσδοκούμε από το παρελθόν να διαμορφώσει όλο το μέλλον ή να βασιζόμαστε μόνο στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο." Paulo Freire

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Λίγα λόγια για την οικοκριτική

Στην πράξη, η οικοκριτική ανταποκρίνεται στη σύγχρονη περιβαλλοντική κρίση που γίνεται όλο και δυσκολότερο να αγνοήσουμε και η οποία μας φέρνει αντιμέτωπους με την ανάγκη, αρχικά, να συνειδητοποιήσουμε και, στη συνέχεια, να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις του ανθρώπου με το μη ανθρώπινο περιβάλλον, αλλά εντέλει και την ίδια την έννοια του περιβάλλοντος σε μια απόπειρα κατάλυσης του ιεραρχικού διπόλου άνθρωπος/φύση.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΛογοτεχνικές γραφές: Δοκίμιο

Επιστροφή

Ενημερωτικό δελτίο