ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Συντάκτες

Κώστας Καραβίδας

author-img

Ο Κώστας Καραβίδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και είναι διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Το θέμα της διατριβής του αφορούσε το περιοδικό Αντί (1974-2008) και την κριτική επαναπροσέγγιση του λογοτεχνικού παρελθόντος στη μεταπολίτευση. Από το 2016 διδάσκει νεοελληνική λογοτεχνία στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως πανεπιστημιακός υπότροφος και από το 2019 ως μέλος ΕΔΙΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη λογοτεχνική και την πολιτισμική ιστορία του 20ου αιώνα, την πεζογραφία και την ποίηση, την ιστορία των ιδεών, την κριτική και τα λογοτεχνικά περιοδικά, με έμφαση στη μεταπολεμική και τη μεταπολιτευτική περίοδο. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά, εφημερίδες και συλλογικούς τόμους. Έχει εργαστεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και ως καθηγητής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Αντί, ΜONO, Χρόνος (chronosmag.eu) και έχει συνεργαστεί με πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.


Αρθρογραφία

Λογοτεχνική Νέα Παιδεία, τεύχος 3: Φύλο, στερεότυπα, ετερότητες, εκπαίδευση

"Η κουλτούρα προηγείται των άλλων εξελίξεων και διαμορφώνει ένα πλαίσιο για την ανάδειξη της ετερότητας."

Από τη συνέντευξη του Δημήτρη Τζιόβα στον Κώστα Αγγελάκο

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Νεοελληνική Φιλολογία: «ριψοκίνδυνη» ή «σπασμωδική» επιστήμη;

"Η μελέτη της Βενετίας Αποστολίδου (Η Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο) αποτελεί εξαιρετική αφορμή για ανακίνηση της συζήτησης γύρω από το περιεχόμενο και την κοινωνική λειτουργία της ΝΕΦ. Το βιβλίο επικεντρώνεται στα χρόνια διαμόρφωσης της «νεαρής» επιστήμης (δεν έχει ακόμη συμπληρώσει έναν αιώνα αυτόνομης ζωής) στις Φιλοσοφικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εντάσσοντας τη μελέτη στο πεδίο της Ιστορίας των Θεσμών (Institutional History), η συγγραφέας ακολουθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα μεθοδολογία καθώς δομεί το βιβλίο σε ανθρωποκεντρική βάση, τονίζοντας τον ρόλο των προσώπων."

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΒιβλιοκριτική
Λογοτεχνία και Οικολογία

Λογοτεχνική Νέα Παιδεία - τεύχος 1 - Νοέμβριος 2021

Αφιέρωμα: Λογοτεχνία και Οικολογία

"Το να μορφωνόμαστε σημαίνει να αμφισβητούμε, να υποψιαζόμαστε, να αγωνιζόμαστε, να παίρνουμε θέση, να είμαστε παρόντες στον κόσμο. Το να μορφωνόμαστε σημαίνει να μην είμαστε απαθείς. Δεν σημαίνει να επαναλαμβάνουμε υποτακτικά ό,τι έγινε στο παρελθόν, να επιλέγουμε την ασφάλεια της άνεσης, μέσω της πίστης στην παράδοση· ή, αντιθέτως, να παρατηρούμε την καθεστηκυία τάξη αποφεύγοντας τον κίνδυνο μιας περιπέτειας· ούτε το να προσδοκούμε από το παρελθόν να διαμορφώσει όλο το μέλλον ή να βασιζόμαστε μόνο στο παρελθόν για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο." Paulo Freire

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Οικολογία, γεωγραφία και κοσμοπολιτισμός. Η πεζογραφία του Μιχάλη Μοδινού

Γιατί καταλήγουν στην πεζογραφία ο λόγος και οι ιδέες ενός επιστήμονα και τεχνοκράτη με μεγάλη τριβή στο πεδίο της σύγχρονης οικολογίας; Μήπως γιατί η λογοτεχνία είναι ακόμη και σήμερα ο χώρος όπου κατεξοχήν οι ιδέες μπορούν να διακινούνται ερωτηματικά και ψηλαφητά, χωρίς τον δογματισμό και την ανελαστικότητα των πολιτικών και κομματικών γραμμών; Οι πολιτικές διαψεύσεις γύρω από τον ρόλο της πολιτικής οικολογίας και τη σχέση της με τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά ενισχύουν μια καταφατική απάντηση.

Η διαρκής ανακάλυψη του Κάλβου: Σχόλια για τις νέες καλβικές εκδόσεις

Ο ουσιαστικός εορτασμός της επετείου του 2021, λοιπόν, πέρα από τις εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα, δεν μπορεί παρά να έχει και αναστοχαστικό περιεχόμενο. Η εκδοτική πλημμυρίδα γύρω από τον Κάλβο φανερώνει ότι ακόμα και οι κορυφές της νεοελληνικής ποίησης δεν έχουν εξαντληθεί ερευνητικά, αλλά διαθέτουν κρυφές γωνιές και πτυχές ανεξακρίβωτες. Η εργασία υποδομής των καλβικών «Απάντων» και οι πιλοτικές εργασίες που παρουσιάσαμε, αφήνουν αισιόδοξες προοπτικές για μελλοντικές προσεγγίσεις που θα αναδεικνύουν την αναμφίβολη αισθητική αξία του καλβικού έργου.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΛογοτεχνικές γραφές: Ποίηση

Επιστροφή

Ενημερωτικό δελτίο