ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Αρχείο

ΤΕΥΧΟΣ 138
Γλώσσα συνημμένου: Ελληνικά Τύπος: Αρχείο PDF Περιεχόμενα 138
Ενημέρωση: 02-12-2020 21:41 - Μέγεθος: 65.6 KB

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΟΛΙΑ

Γλωσσικός σνομπισμός και τηλεοπτικός γλωσσικός "αχταρμάς"

Η τάση του ανθρώπου να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που να δείχνει πως ξεχωρίζει από τους άλλους, πως ανήκει σε ανώτερη, καταξιωμένη κοινωνική ομάδα, φαίνεται πως είναι εγγενής.

Οι κατευθύνσεις και τα μαθήματα στο Νέο Λύκειο

Με το μεγαλόσχημο τίτλο, Νέο λύκειο: μετά το "Νέο Σχολείο" και πριν (από) το "Νέο ΑΕΙ" (!), το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις του για το "Νέο Λύκειο", που θα αρχίσει από την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε κλιμακωτά να επεκταθεί η νέα δομή και στις άλλες τάξεις.

Δύο επέτειοι

Πέθανε στα τέλη Απριλίου ο Απόστολος Σάντας, γνωστός για την ηρωική υποστολή της γερμανικής σημαίας από το Βράχο της Ακρόπολης, μαζί με το Μανώλη Γλέζο.

"Εθελοντισμένοι" κρατικοί λειτουργοί

Κάθε εβδομάδα, εκατοντάδες άτομα με ακαδημαϊκά προσόντα, οι περισσότεροι κάτοχοι διδακτορικού, μπαίνουν στο αεροπλάνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, προσγειώνονται κοντά σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, διδάσκουν ένα τσούρμο φοιτητών επί δύο μέρες (ενίοτε και μόνο μία), συνήθως διανυκτερεύουν και μετά επιστρέφουν σπίτια τους.

ΔΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Όχημα για την Εθνοτικοποίηση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην Ελλάδα;

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι η διαμόρφωση ενός δημοκρατικού πλαισίου κοινωνικών και πολιτισμικών αξιών που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των πολιτών της και θα καταξιώνεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ-ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ

ΕΝΘΕΤΟ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

"Όλοι οι μαθητές, ένα σχολείο. Όλοι οι μαθητές, ένα θέατρο"

Από τις 11 Μαΐου έως τις 31 Ιουνίου 2011 πραγματοποιείται για 17η χρονιά το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στη Σικελία. Αποτελεί τη σημαντικότερη συνάντηση νέων από όλο τον κόσμο με θέμα το αρχαίο ελληνικό και ρωμαϊκό δράμα.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης: Φιλολογικά και Λευκαδίτικα

Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζω στο αναγνωστικό κοινό του Περιοδικού μας το νέο αυτό βιβλίο του φίλου και συναδέλφου κ. Δημητρίου Χ. Σκλαβενίτη (εφεξής Δ.Χ.Σ.), στο οποίο ανθολογείται ένας μεγάλος αριθμός μελετημάτων και δοκιμίων του, που αφορούν σε Φιλολογικά θέματα (κείμενα διδακτικής θεωρίας και πράξης κλπ) και σε Λευκαδίτικα (μελέτες για θέματα και προσωπικότητες της Λευκάδας).

ΒΙΒΛΙΟΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Βιβλιοσυστάσεις Τεύχους 138

Ενδιαφέρουσα εκδοτική πρόταση με αρκετά αξιόλογα κείμενα διεπιστημονικού χαρακτήρα τα οποία πραγματεύονται τις αντιφάσεις, τα διλήμματα και τις αντιπαραθέσεις που προκαλεί ο συσχετισμός των εννοιών "πολιτισμική ετερότητα" και "ανθρώπινα δικαιώματα" στο σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον.

Ενημερωτικό δελτίο