ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

 Σελίδα 53 από 56: << < > >>

Αριστείδης Δουλαβερας, διδακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην αρχαία ελληνική γραμματεία, Σταμούλης 2008

Από τον εκδοτικό οίκο Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκης, κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Αριστείδη Δουλαβέρα, Διδακτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, (σ.σ. 316), το οποίο περιλαμβάνει 17 διδακτικά και ερμηνευτικά σχεδιάσματα σε κείμενα (πεζά και ποιητικά) της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο και Λύκειο).

ΑΞΙΟΛΟΓΩ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΙΩΝΩ ΔΕΚΑ ΜΟΝΑΔΕΣ....

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΠΘ για μείωση της βαθμολόγησης της παραγωγής γραπτού λόγου στις Πανελλήνιες εξετάσεις (από τις 50 στις 40 μονάδες) λειτουργεί πρώτα-πρώτα αποπροσανατολιστικά στην διεξαγωγή ενός σοβαρού, επιστημονικά τεκμηριωμένου δημόσιου διαλόγου για τον φορμαλιστικό τρόπο διδασκαλίας και αξιολόγησης της Νεοελληνικής γλώσσας κυρίως στις Πανελλήνιες εξετάσεις ,παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος στο Λύκειο.

Ο Δεκέμβρης των κινητοποιήσεων: Με ή χωρίς αιτήματα;

Τρεις σχεδόν βδομάδες στους δρόμους. Νέα παιδιά κυρίως. Να φωνάζουν. Να διαμαρτύρονται. Μα και να παραπονιούνται, να καταγγέλλουν και να απαιτούν..."Χωρίς συγκροτημένο σχέδιο, χωρίς στρατηγική, χωρίς σαφώς διατυπωμένο αίτημα", θα σχολιάσουν μεγαλόσχημοι πολιτικοί, νοσταλγοί του γαλλικού Μάη.

Η υποβάθμιση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ο κ. Μπαμπινιώτης

Μια από τις πιο σημαντικές αρμοδιότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, από τότε που θεσμοθετήθηκε ως ΚΕΜΕ αρχικά εδώ και 34 χρόνια, είναι να μελετάει, σχεδιάζει και επεξεργάζεται τα Αναλυτικά Προγράμματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ,Α', Β', Γ' ΤΑΞΕΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ

Κυκλοφόρησαν εφέτος, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τρία τεύχη Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, για τις τρεις τάξεις του Γενικού Λυκείου, αντίστοιχα, ως βιβλία του καθηγητή, για τους φιλολόγους που διδάσκουν τη Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας στο Λύκειο.

Διάλογος για την Παιδεία; Καλός οιωνός, αν γίνει διάλογος πραγματικός.

Προσπάθεια διατύπωσης μερικών αρχών¹ και βασικών θέσεων για τον ελπιζόμενο διάλογο:

α'. Βασικοί σκοποί παιδείας αναγνωρίζονται δύο: διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων (διάσταση συναισθηματική / συγκινησιακή, διανοητική / στοχαστική, βουλητική, που καταλήγει σε αποφάσεις, πράξεις, επινοήσεις) και προετοιμασία για σταδιοδρομία, όπου απαιτούνται γνώσεις - δεξιότητες - αξιολογικές επιλογές σύμφωνες ή ομόρροπες προς τις ανάγκες του κοινωνικού βίου, στα πλαίσια της κοινωνίας...

Ioannis Stefanidis, Stirring the Greek Nation. Poltitical Culture, Irredentism an Anti- Americanism in Post-War Greece, 1945 -1967, ASHGATE, Gr.Britain 2007. σελ. 300, Πρόλογος-Εισαγωγή- Επίλογος- Παραρτήματα + 13 εικόνες.

"Αναδεύοντας" το Ελληνικό Έθνος. Πολιτική Κουλτούρα, αλυτρωτισμός και αντιαμερικανισμός στη μεταπολεμική Ελλάδα 1945-1957 επιγράφεται η πολύ ενδιαφέρουσα αγγλόγλωσση μελέτη του Αναπληρωτή Καθηγητή του ΑΠΘ Γιάννη Στεφανίδη.


 Σελίδα 53 από 56: << < > >>

Ενημερωτικό δελτίο