Το 1976 υπήρξε μια καταλυτική χρονιά για τη νεοελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Τη χρονιά αυτή κόπηκε κάθε δεσμός με το γλωσσοεκπαιδευτικό παρελθόν.
Αν πριν από την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ ρωτούσες ένα φοιτητή ή καθηγητή πανεπιστημίου αν είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση στα πανεπιστήμια, οι απαντήσεις που θα έπαιρνες θα έδειχναν την απόλυτη απογοήτευσή τους. Θα περιέγραφαν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα
Αναλογίζομαι ότι η σύγχρονη πραγματικότητα, όσα βιώνουμε αυτές τις ημέρες και όσα θα βιώσουμε στο μέλλον, θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία. Όπως συνέβη με το Νοέμβρη του 1973 ή το Μάη του '68 στη Γαλλία.
Το The Iris Project είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Οξφόρδη, ο οποίος υλοποιεί το ομότιτλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2006.
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο Νόμος πλαίσιο του 1982 ήταν ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα το οποίο λειτούργησε θετικά σε πολλές κατευθύνσεις για την αναβάθμιση των ΑΕΙ.
Ευχάριστη ήταν πράγματι η έκπληξη από τη δημοσίευση του νέου Προγράμματος Σπουδών της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.
Ψηφιακό Σχολείο, Ψηφιακή τάξη, Ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο (e-books), Ηλεκτρονική διοίκηση της Εκπαίδευσης, Νέες Τεχνολογίες και τέλος οι περιβόητες ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), είναι μερικά προς υλοποίηση οράματα για την εκπαίδευση της νέας γενιάς αυτής της Χώρας.
Με πρόσφατη εγκύκλιο της Υπουργού Παιδείας προς τις σχολικές μονάδες προτείνεται η επιστροφή, από τους μαθητές/τριες, όσο το δυνατόν περισσότερων διδακτικών βιβλίων στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Το ξέραμε, αλλά τώρα με την οικονομική μας κατρακύλα το επιβεβαιώσαμε, ότι δηλ. οι εκπαιδευτικοί είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου. Ο τελευταίος κλητήρας της ΔΕΗ αμείβεται περισσότερο από έναν Διευθυντή Λυκείου.