ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

 Σελίδα 2 από 40: << < > >>

Σχέση μεταξύ διαγνωσμένων με ΔΕΠ-Υ μαθητών γυμνασίου και συμμετοχής στο bullying

"Η έρευνα μας μελέτησε το κατά πόσο οι μαθητές με ΔΕΠ-Υ ενεπλάκησαν σε περιστατικά bullying, με ποιο ρόλο, τα χαρακτηριστικά των ανωτέρω μαθητών που απετέλεσαν παράγοντα υψηλής επικινδυνότητας για τη θυματοποίηση τους."

Αντιλήψεις γονέων για διαστάσεις ψυχοκοινωνικής και εκπαιδευτικής προσαρμογής κατά τη δεύτερη περίοδο της πανδημίας COVID-19

"Τα ευρήματα έδειξαν ότι σύμφωνα με τις αντιλήψεις τους οι γονείς βίωναν χαμηλό προς μέτριο άγχος, χαμηλό φόβο για την πανδημία και υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας με τις μητέρες να εμφανίζονται πιο επιβαρυμένες από τους πατέρες."

Συμπεριληπτική εξ αποστάσεως μάθηση: Σχεδιασμός περιβαλλόντων μάθησης και διαδικτυακές κοινότητες πρακτικής στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών

"Το παράδειγμα του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος προσφέρει μια δέσμη σχεδιαστικών πρακτικών, οι οποίες αφενός επικυρώνουν τη θέση του McLuhan για την ψηφιακή συνθήκη («Το μέσο είναι το μήνυμα») και αφετέρου καλλιεργούν τον πολυτροπικό γραμματισμό και τις συνεργατικές κουλτούρες μάθησης στη διδασκαλία από απόσταση."

Όταν απουσιάζει η Παιδαγωγική…

"Και δεν μπορεί, γιατί οι συγκεκριμένες αντιφάσεις του εκπαιδευτικού υλικού δεν είναι απλές «αστοχίες». Απορρέουν από τον θεσμικό λόγο για την εκπαίδευση, ο οποίος παραμένει βαθιά συντηρητικός και αποδεικνύουν πως οι αναφορές σε σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις είναι προσχηματικές."

Γράφει η Ελευθερία Παπαμανώλη

In memoriam: Κώστας Μπαλάσκας

"Μετά την αδόκητη απώλεια του αγαπητού μας δασκάλου, εκλεκτού φιλολόγου, συγγραφέα, επίτιμου συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και κυρίως συνιδρυτή, Διευθυντή, Συμβούλου Έκδοσης του περιοδικού Νέα Παιδεία Κώστα Μπαλάσκα όλοι χρησιμοποιήσαμε τη φράση «γίναμε φτωχότεροι». Προσωπικά θα χρησιμοποιώ τώρα και στο μέλλον τη φράση «είμαστε πλουσιότεροι» χάρη στην πνευματική και ηθική κληρονομιά του αγαπημένου μας Κώστα."

Περιεχόμενα τεύχους 185
  • Κύριο άρθρο
  • Σχόλια
  • Παιδαγωγικές προσεγγίσεις και ερευνητικές δράσεις
  • Ζητήματα και προσεγγίσεις ανθρωπιστικών μαθημάτων (Ιστορία, Γλώσσα, Λογοτεχνία)
  • Βιβλιοκριτική
«Ο Λόγος στην ψηφιακή εποχή και ο ρόλος της εκπαίδευσης»

Ημερίδα Διεπιστημονικού Προβληματισμού - Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023, Αθήνα, Σχολή Μωραΐτη 

Στη σελίδα θα βρείτε βιντεοσκοπημένες όλες τις εισηγήσεις.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Ρεαλισμός ή μυθοποίηση των προγραμμάτων σπουδών;

"Η αλλαγή των Προγραμμάτων Σπουδών" παρουσιάζεται κάθε φορά ως πανάκεια για τη «μεταρρύθμιση» του εκπαιδευτικού συστήματος, χωρίς να έχουν διερευνηθεί οι βασικοί λόγοι της «αποτυχίας» ή της απόρριψης των υπαρχόντων ή των προηγούμενων προγραμμάτων ή οι άλλες δομικές αλλαγές που απαιτούνται στην οργάνωση και καθημερινότητα της σχολικής πράξης."

του Κωνσταντίνου Αγγελάκου

Επιμόρφωση στα Νέα Προγράμματα Σπουδών: η τρίτη πράξη

"Το πώς ακριβώς γίνεται αντιληπτή η επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού από το ΙΕΠ είναι εμφανές από το πώς οργανώνει τις επιμορφώσεις, οι οποίες τύποις μόνο στηρίζουν τον εκπαιδευτικό στο να κατανοήσει τις εκπαιδευτικές αλλαγές."

της Ελευθερίας Παπαμανώλη

Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια: Για μια σύγχρονη επιστημολογική πλαισίωση

"Τι είναι, λοιπόν, αυτό που συνιστά την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια με σύγχρονους επιστημονικούς αλλά και πολιτικούς όρους και ως προς τι πρέπει ένας εκπαιδευτικός να είναι επαρκής;"

του Βασίλη Τσάφου

Η Διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων: η πραγματικότητα και οι προτεινόμενες αλλαγές

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδας, η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Φθιώτιδας συνδιοργανώνουν την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 ενημερωτική - επιμορφωτική Ημερίδα που απευθύνεται στους/ις εκπαιδευτικούς ΠΕ02, με θέμα: «Η Διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων: η πραγματικότητα και οι προτεινόμενες αλλαγές».

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Η Ανώτατη Εκπαίδευση μάς ενδιαφέρει όλους

"Αυτό το μεταπολιτευτικό «άνοιγμα» της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μεγαλύτερο αριθμό νέων για σπουδές, παρά τις επιφυλάξεις και τα τρωτά του σημεία, διαφαίνεται σταδιακά ως ένας σημαντικός παράγοντας προόδου και εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο κύριος υποδοχέας αυτού ρεύματος κοινωνικής ανόδου και σπουδών, τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με τον τρόπο λειτουργίας τους και τις αδυναμίες τους, αναμφισβήτητα αποτέλεσαν και αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα επιστημονικής, οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας. Πολύ εύστοχα ο συνάδελφος Ν. Μαραντζίδης διαπίστωνε πρόσφατα ότι ο πιο διεθνοποιημένος τομέας της ελληνικής κοινωνίας σήμερα είναι ο χώρος των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων. Εξάλλου, επικυρώθηκε περίτρανα και στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας η υψηλή ποιότητα, η διεθνής αποδοχή και κυρίως η κοινωνική προσφορά του επιστημονικού δυναμικού της χώρας."

Τα νέα ΠΣ στα Λατινικά: Προοπτικές και προκλήσεις

Η "Νέα Παιδεία" οργανώνει την 1η Απριλίου 2022, ώρα 19:00, διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Τα νέα ΠΣ στα Λατινικά: Προοπτικές και προκλήσεις".

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Οβίδιος, Ηρωίδες

Οβίδιος, Ηρωίδες, Εισαγωγή - Κείμενο – Μετάφραση - Σχόλια Β. Βαϊόπουλος, Α.Ν. Μιχαλόπουλος,  Χ.Ν Μιχαλόπουλος, σελ. 639, Εκδόσεις Gutenberg

Γράφει η Ελευθερία Παπαμανώλη


 Σελίδα 2 από 40: << < > >>

Ενημερωτικό δελτίο