ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Άρθρα

 Σελίδα 2 από 3: << < > >>

Ποίηση και Οικολογία

Δύο προτάσεις ποιητικών συλλογών με θέμα το περιβάλλον από τη Μαριγώ Αλεξοπούλου.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΛογοτεχνικές γραφές: Ποίηση
Οικολογία, γεωγραφία και κοσμοπολιτισμός. Η πεζογραφία του Μιχάλη Μοδινού

Γιατί καταλήγουν στην πεζογραφία ο λόγος και οι ιδέες ενός επιστήμονα και τεχνοκράτη με μεγάλη τριβή στο πεδίο της σύγχρονης οικολογίας; Μήπως γιατί η λογοτεχνία είναι ακόμη και σήμερα ο χώρος όπου κατεξοχήν οι ιδέες μπορούν να διακινούνται ερωτηματικά και ψηλαφητά, χωρίς τον δογματισμό και την ανελαστικότητα των πολιτικών και κομματικών γραμμών; Οι πολιτικές διαψεύσεις γύρω από τον ρόλο της πολιτικής οικολογίας και τη σχέση της με τη σοσιαλδημοκρατία και την Αριστερά ενισχύουν μια καταφατική απάντηση.

Μαύρο νερό, Η θάλασσα – δυο ιστορίες

Μια ιστορία ξαφνιάζει καταρχάς αυτόν που τη γράφει. Από πού έρχεται; Γιατί τη σκέφτηκε; Μπορούν να δοθούν πολλές απαντήσεις, και κάποιες να τις δώσει ίσως κι ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πάντα κάτι υποσυνείδητο που αναβρύζει κι αρδεύει την ιστορία, ερήμην του χεριού και του συνειδητού νου. Και μπορεί αυτό το «κάτι» να είναι εντέλει και το πιο σημαντικό.

5 + 2 βιβλία για την (εγ)κλιματική αλλαγή

Πέντε βιβλία της ξένης και δύο της ελληνικής λογοτεχνίας, του συγγραφέα Μιχάλη Μακρόπουλου και τα δύο, ο οποίος έγραψε αποκλειστικά για τη ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ, παρουσιάζουν το καθένα με τον τρόπο του θέματα και οπτικές που άπτονται του καίριου και φλέγοντος προβλήματος της εποχής μας.

Voices of the Earth: Συνέντευξη με τον Rush Rehm

Θέατρο – Περιβάλλον  –  Κοινωνική δικαιοσύνη

O Rush Rehm είχε στενές σχέσεις με την Ελλάδα ήδη από τότε που ολοκλήρωνε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη δεκαετία του ’70. Δεν υπήρξε μόνο άνθρωπος των γραμμάτων αλλά και της δράσης. Το 2019 με την ομάδα του Stanford Repertory Theatre, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της, ανέβασε το πρωτότυπο έργο Voices of the Earth, σύνθεση κειμένων με θέμα το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως μέλος της διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής του στηρίζει το πρόγραμμα θεατρικής παιδείας «Βλέμμα εφήβων», το οποίο φέτος ασχολείται με το παραπάνω θέμα και θα εντάξει στην έρευνα και την παράστασή του Plan(et) B το Voices of the Earth.

Το αφιέρωμα στον Καθηγητή Αρ. Δουλαβέρα είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, μεγάλου μεγέθους βιβλίο, ιλουστρασιόν χαρτί, σκληρόδετο εξώφυλλο, διακοσμημένο με εξαίρετο πίνακα λαϊκής τέχνης. Η έκδοσή του τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, Τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Το οπισθόφυλλο έχει ένα ρόδι ως γούρι, επίσης έργο λαϊκής τέχνης. Η όλη εκδοτική παρουσία είναι εξαιρετική. Ακολουθούν η σελίδα με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα και τα Περιεχόμενα, από τα οποία φαίνεται η προσεγμένη δομή του βιβλίου.

Βιβλία - ιδέες για μια διαφορετική σχολική γιορτή

Συνδυάζοντας ιστορία και φιλαναγνωσία, και με οδηγό τη λογοτεχνία, ίσως μπορέσουμε να συνδράμουμε ώστε τα παιδιά να οικειοποιηθούν καλύτερα κι αβίαστα τα όσα καλούνται να γνωρίζουν ή μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης κι όχι μόνο επειδή το ζητάει η σχολική τους ύλη ή το απαιτεί εθιμοτυπικά η σχολική παράδοση.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΠαιδική και Εφηβική Λογοτεχνία
Ημέρα Ποίησης 2021

Φέτος, η ημέρα ποίησης συμπίπτει με την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-2021) και γι’αυτό και θα ήθελα ν’ αναφερθώ στο βιβλίο του Ηλία Γκρη: «Σπαθιά και μετερίζια. Το εικοσιένα και η ποίησή του», εκδόσεις Διαπολιτισμός (Πάτρα, 2021). Πρόκειται για ένα δοκίμιο στο οποίο ανιχνεύονται στίχοι και ποιήματα της νεοελληνικής ποίησης που σχετίζονται με το 1821.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΛογοτεχνικές γραφές: Ποίηση
Η διαρκής ανακάλυψη του Κάλβου: Σχόλια για τις νέες καλβικές εκδόσεις

Ο ουσιαστικός εορτασμός της επετείου του 2021, λοιπόν, πέρα από τις εκδηλώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα, δεν μπορεί παρά να έχει και αναστοχαστικό περιεχόμενο. Η εκδοτική πλημμυρίδα γύρω από τον Κάλβο φανερώνει ότι ακόμα και οι κορυφές της νεοελληνικής ποίησης δεν έχουν εξαντληθεί ερευνητικά, αλλά διαθέτουν κρυφές γωνιές και πτυχές ανεξακρίβωτες. Η εργασία υποδομής των καλβικών «Απάντων» και οι πιλοτικές εργασίες που παρουσιάσαμε, αφήνουν αισιόδοξες προοπτικές για μελλοντικές προσεγγίσεις που θα αναδεικνύουν την αναμφίβολη αισθητική αξία του καλβικού έργου.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΛογοτεχνικές γραφές: Ποίηση
Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού [μια βιβλιοφιλική πρόταση]

Φέτος που ξεκίνησε για πολλοστή φορά η συζήτηση για την ανάγκη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία… Φέτος που ο μακροχρόνιος εγκλεισμός στα σπίτια πολλαπλασίασε τα εκρηκτικά προβλήματα της ελληνικής οικογένειας… Φέτος που αποκαλύφθηκαν εναργέστερα οι πληγές του βαθιά ταξικού εκπαιδευτικού μας συστήματος… Φέτος που τα παιδιά μάς έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ… Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα/για/με τα παιδιά μας είναι ένα βιβλίο που “μιλά”, με τη δική τους γλώσσα, γι’ αυτά τα θέματα.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΒιβλιοπροτάσεις
3+1 βιβλία για τον Πρώτο Κυβερνήτη

Η περίπτωση του Ιωάννη Καποδίστρια κατέχει σημαντική θέση στο πάνθεο των άδολων κορυφαίων αγωνιστών. Έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά τόσο για την προσωπική του ζωή, όσο κυρίως για τον ρόλο του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας. Από την πλειάδα των σχετικών βιβλίων ξεχωρίζουμε τέσσερα πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής βιβλία, ένα ιστορικό και τρία λογοτεχνικά, που  με τον δικό τους τρόπο φωτίζουν την προσωπικότητα και το έργο του Κυβερνήτη.

Γράφει ο Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας.

Συγκρότηση Ομάδας Λόγου και Σκέψης από τη Λογοτεχνική Νέα Παιδεία

Σήμερα ανακοινώνεται η Ομάδα Λόγου και Σκέψης της ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, η οποία  αποτελείται από τους:

  • Κώστα Καραβίδα, Δοκίμιο - Κριτική (συντονιστής της Ομάδας)
  • Κώστα Ακρίβο, Πεζογραφία
  • Μαριγώ Αλεξοπούλου, Ποίηση
  • Αγγελική Δαρλάση, Λογοτεχνία για παιδιά και Εφήβους
  • Νατάσα Μερκούρη, Θέατρο - Κινηματογράφος
  • Κώστα Αγγελάκο, Επιστήμη - Εκπαίδευση
Μόνο σε ψηφιακή μορφήΕκτός θεματικής κατηγορίας
Η ανάδυση ενός Νέου Κύματος στον Σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο Διαδικασίες καλλιτεχνικής παραγωγής, καθιέρωσης και επικοινωνίας στον κόσμο της τέχνης

Συγγραφείς: Ειρήνη Σηφάκη, Αναστασία Στάμου, Μαρία Παπαδοπούλου. Ένα βιβλίο ανοικτής πρόσβασης για τον σύγχρονο Ελληνικό Κινηματογράφο.

Μόνο σε ψηφιακή μορφήΒιβλιοπροτάσεις

 Σελίδα 2 από 3: << < > >>

Ενημερωτικό δελτίο