ShareThis
Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!

Συντάκτες

Χριστίνα Αργυροπούλου

author-img
Προσωπικός Ιστοχώρος

Η Χριστίνα Αργυροπούλου υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως Σχολική Σύμβουλος στον Πειραιά, ως Exchange Teacher στο Υ.Π. στην Πολιτεία Victoria (Μελβούρνη),  Ευρωπαϊκό Σχ. Λουξεμβούργου και το 2000 εξελέγη Σύμβουλος στο Παιδ/κό Ινστιτούτο ως τη σύνταξή της. Είναι Δρ ΝΕ Φιλολογίας και Γλώσσας, Παν/μίου Βρυξελλών ULB (1997), θέμα: «Η Γλώσσα στην ποίηση του Ε. Κακναβάτου, η Γραμματική και οι λειτουργίες της ποιητικής γλώσσας» (εκδ. ελληνικά, Τυπωθήτω- Γ. Δαρδανός, 2003). Έχει  DEA, Διδασκαλείο Μ.Ε., δύο ετήσιες επιμ. στη Μελβούρνη, ερευνητικό, συγγραφικό και αρθρογραφικό έργο. Βιβλία: Διδακτική της Ιστορίας εκδ. Παύλος (1994), Η διαθεματικότητα στα Φιλολογικά Μαθήματα, σχέδια εργασίας (Μεταίχμιο 2007), Η Ανθολογημένη Ποίηση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (Ταξιδευτής 2006), Τα Γυναικεία Πορτρέτα στα Ομηρικά Έπη (Γαβριηλίδης, 2013), Η Ποιητική του Χώρου στα Ομηρικά Έπη (Γαβριηλίδης 2016, Καζαντζακικά Μελετήματα (Έναστρον, 2020). Ποίηση: Η Λέξη και η Άβυσσος (Γαβριηλίδης 2015), Σε πρώτο πρόσωπο (Γαβριηλίδης 2018). Εισαγωγές σε βιβλία: α) Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες του Ιουλίου Βερν, μτφρ. Ν. Καζαντζάκη 1931 (συλλ. έκδ. Μ. Ν. Κ., 2010), β) Διαθεματικό Πλαίσιο, Σχέδια Διδασκαλίας, τχ. Α΄, Προσαρμογές ΑΠΣ Γλώσσας στο Γυμνάσιο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Π.Ι., ΥΠΕΠΘ, 2008, γ) Εισαγωγή στον Κοραή στο: Κοραής, Σταντάλ, Σατωμπριάν, μτφρ. και επιμέλεια Τ. Τσαλίκη-Μηλιώνη (Νήσος, 2018). Ως συνταξιούχος γράφει άρθρα, συμμετέχει σε Συνέδρια, γράφει ποίηση και συγγράφει βιβλία.


Αρθρογραφία

Ανθολογία Διηγημάτων Χρ. Μηλιώνη

Ανθολογία Διηγημάτων Χρ. Μηλιώνη, εκδ. Μεταίχμιο, 2021, σελ. 327

Γράφει η Χριστίνα Αργυροπούλου

Το αφιέρωμα στον Καθηγητή Αρ. Δουλαβέρα είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση, μεγάλου μεγέθους βιβλίο, ιλουστρασιόν χαρτί, σκληρόδετο εξώφυλλο, διακοσμημένο με εξαίρετο πίνακα λαϊκής τέχνης. Η έκδοσή του τελεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου, Τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. Το οπισθόφυλλο έχει ένα ρόδι ως γούρι, επίσης έργο λαϊκής τέχνης. Η όλη εκδοτική παρουσία είναι εξαιρετική. Ακολουθούν η σελίδα με τα ίδια στοιχεία ταυτότητας του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα και τα Περιεχόμενα, από τα οποία φαίνεται η προσεγμένη δομή του βιβλίου.

Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί: Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης

Τι μας λένε και σήμερα οι τρεις τραγικοί:  Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης, από τις Ίνα Αναγνωστοπούλου και Λία Μπουσούνη-Γκέσουρα, εκδ. Μεταίχμιο, 2019, σελ.264

Της Χριστίνας Αργυροπούλου

Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας, Ακαδημία Αθηνών, Σύνταξη-Επιμέλεια Χριστόφορος Χαραλαμπάκης

Το Χρηστικό Λεξικό είναι ένας μεγάλος άθλος, μια ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στα ελληνικά γράμματα και στο ελληνικό κοινό, που ολοκληρώθηκε χάρη στην επίπονη και καθημερινή πολύωρη ενασχόληση με το Χρηστικό Λεξικό (Χ. Λ.) του καθηγητή Χριστόφορου Χαραλαμπάκη και των συνεργατών του.

Και μετά το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τι;

Πέρασαν μήνες από τότε που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το Νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο (Π.Ι.) με άλλους οργανισμούς και ακόμα αναμένω να ακούσω τη φωνή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Τα ΑΠΣ της Α'Λυκείου και η αποσπασματική Εγκύκλιος για την Αξιολόγηση

Όλοι οι φιλόλογοι της χώρας βρίσκονται σε αναστάτωση με την Υπουργική Εγκύκλιο για την αξιολόγηση των φιλολογικών μαθημάτων στην Α' Λυκείου για πολλούς λόγους δεοντολογικούς, επιστημονικούς και παιδαγωγικούς.

Γιάννης Μπασλής, Εισαγωγή στη Διδασκαλία της Γλώσσας, μια σύγχρονη ολιστική και επικοινωνιακή προσέγγιση.

Το βιβλίο αυτό του Γιάννη Μπασλή αποτελεί μια σημαντική προσφορά στη μελέτη και τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας στην εκπαίδευση.


Επιστροφή

Ενημερωτικό δελτίο